Zákaz hracích automatů stojí Maďarsko miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Přesně před rokem bleskově schválený zákaz hracích automatů způsobil daňový výpadek 25 až 28 miliard forintů (2,2 až 2,4 miliardy korun), uvádí maďarský svaz loterijních her. Zhruba dvacet tisíc lidí navíc přišlo o práci, a tak další daňové a odvodové výpadky dosahují patnácti miliard forintů. Mnohá pohostinství byla nucena zavřít, protože jejich jediným reálným příjmem byly automaty. Zákon navíc přinesl rozkvět nelegálních heren, které v Maďarsku předtím vůbec nebyly.

Předseda svazu István Schreiber dodává, že situace v rodinách gamblerů se také nezlepšila, protože závislí hráči utrácejí peníze bez kontroly v nelegálních hernách. A čím dál častěji i na druhé straně hranic, například na Slovensku. Svaz se nehodlá vzdát a napsal dopis poslancům. Žádá je o částečné obnovení dřívějšího systému, vždyť už loni byl téměř připravený odstartovat on-line systém napojený na daňový úřad. Takovéto lobbování není běžné a zatím na něj nikdo ani nereagoval.

Výzva svazu přišla po zveřejnění verdiktu ústavního soudu, na který se obrátily dvě hospodářské organizace i ombudsman. Poukázali na to, že zákon o zákazu vstoupil v platnost 10. října 2012, přičemž návrh se dostal do parlamentu 1. října. Ještě v ten den se uskutečnilo první i druhé čtení, závěrečné hlasování se konalo o den později a ve sbírce zákon vyšel 9. října. Podniky se tedy na rušení nemohly vůbec připravit a lidé ztratili práci ze dne na den, uvádělo se mimo jiné v podání soudu. Ústavní soud však konstatoval, že nedostatek času nenarušuje principy právního státu.

Podnikatelé ale ještě mají šanci získat od státu odškodné za nečekané ztráty. Ústavní soud to v nejnovějším nálezu nevyloučil. Zbývá jim také Evropský soud pro lidská práva, jehož verdikt by mohl státu způsobit další miliardové škody.

Gregor Martin Papucsek: Co je vlastně maďarské?