Zbraně použité při útocích ve Francii pocházely ze Slovenska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kalashnikov Group

Zbraně použité při dvou letošních teroristických útocích ve Francii pravděpodobně pocházely z prodejny ve slovenském městě Partizánske. Ta znehodnocené zbraně prodávala jako zboží pro sběratele či jako filmové rekvizity, píše americký deník Wall Street Journal.

Army shop AFG funguje už skoro dvacet let. Firma prodává vše od atrap až po samopaly. Nabízí také znehodnocené zbraně, ty zasílá dokonce i poštou.

Francouzská policie nyní zjistila, že právě zbraně prodané AFG skončily na černém trhu v západní Evropě, především v Belgii. Po úpravách putovaly do rukou džihádistů, kteří v lednu zaútočili na redakci francouzského satirického časopisu Charie Hebdo a jednu z těchto zbraní použil i atentátník, kterého v srpnu ve vlaku z Amsterdamu do Paříže přemohli cestující.

„Automatická zbraň AK-47 použitá při zmařeném útoku ve vlaku Thalys pocházela od stejného zdroje zbraní jako zbraně použité v lednu,“ řekl americkému listu nejmenovaný francouzský policejní vyšetřovatel. „Útočníci zbraně nezískali přímo na Slovensku, ale přes prostředníky v Belgii,“ dodal.

Mírnější než jinde

AFG se brání, že neporušila žádný zákon. „Prodáváme tyto zbraně mnoha lidem, někteří z nich jsou cizinci,“ řekl listu syn majitele prodejny František Gajdoš. „Je to legální,“ dodal.

Slovenské zákony upravující znehodnocování zbraní jsou podle expertů mírnější než jinde v Evropě. Donedávna si tyto zbraně na Slovensku mohl koupit kdokoli starší 18 let. Přestože úprava těchto zbraní do původního stavu je nezákonná, není to podle odborníků nic složitého. Stačí prý výměna hlavně.

Na Slovensku totiž stačí při znehodnocování navrtat do hlavně otvor, zatímco například Dánsko požaduje rozříznutí zbraně na dvě poloviny a Itálie zalití hlavně olovem. I České zákony jsou přísnější, o čemž se po lednových útocích v Paříži přesvědčilo i několik domácích sběratelů, kteří si koupili znehodnocené samopaly na Slovensku. Policie jim je zabavila, protože jsou u nás zakázané.

Slovenská vláda v reakci na kritiku z celé Evropy zpřísnila příslušné zákony, ale i tak není podle odborníků oprava znehodnocených zbraní ze Slovenska nemožná.

Německý zbrojíř

Prodej zbraní ze Slovenska zaznamenaly úřady v nejméně pěti zemích. Německé bezpečnostní složky pak sledují účty AFG ve spojitosti s vyšetřováním svého občana, který byl obviněn z neoprávněného držení znehodnocených zbraní a jejich zakázaného upravování, vyplývá ze soudních dokumentů, které má WSJ k dispozici.

Francouzská policie nyní zjišťuje, zda byly znehodnocené zbraně ze Slovenska použity i při nedávných teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. „Ještě musíme vystopovat jejich původ,“ uvedl další ze zdrojů. „Ale domnívám se, že zjistíme, že putovaly nyní už tradiční cestou,“ dodal.

Slovenská policie krátce po lednových útocích prohledala prodejnu AFG a odnesla si účetní knihy, které obsahují i výrobní čísla prodaných zbraní. Gajdoš z AFG uvedl, že před červencovým zpřísněním zákonů firma prodala přibližně stovku znehodnocených zbraní ročně.

Zbraně ze Slovenska putovaly i přes Česko
V polovině dubna zatkla policie ve Starém Hrozenkově dvojici Francouzů, kteří ze Slovenska nelegálně převáželi deset znehodnocených zbraní. Oba dva byli v létě odsouzeni, jeden z nich ke14 měsícům odnětí svobody, druhý k ročnímu podmíněnému trestu.