Zeman: Česko uznává celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

Prezident Miloš Zeman se v pondělí na závěr své návštěvy Číny v Pekingu setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zeman ho ujistil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu a odmítá se vměšovat do vnitřních záležitostí nejlidnatější země světa.

V souvislosti s Tchaj-wanem Zeman poznamenal, že věří v brzké mírové sjednocení ostrova s pevninskou Čínou.

S Tchaj-wanem, který se osamostatnil v roce 1949, Česko neudržuje diplomatické styky. V případě Tibetu, který Čína k sobě v 50. letech minulého století násilně připojila a který má dnes autonomní status, se Česká republika při dubnové návštěvě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Pekingu zavázala, že nebude podporovat jeho nezávislost v jakékoli podobě a že uznává teritoriální integritu Číny. Za to si vláda vysloužila kritiku českých organizací na ochranu lidských práv a opozice.

„Přicházíme jako přátelé, i když zdaleka, a přicházíme s úmyslem rozvíjet naše vztahy na základě plného respektování zájmů obou našich zemí,“ řekl Zeman čínskému protějšku. „Proto nejen já, ale i nová vláda České republiky se zcela jasně vyjádřila, že respektuje územní integritu Číny, že neuznává tibetskou exilovou vládu a že se odmítáme jakýmkoli způsobem vměšovat do vašich vnitřních záležitostí,“ uvedl český prezident.

Restart vzájemných vztahů

„Věříme, že se v dohledné době podaří dosáhnout mírového sjednocení s Tchaj-wanem, který považujeme za integrální součást vaší země,“ dodal Zeman. Si Ťin-pching konstatoval, že bude usilovat o to, aby rok 65. výročí navázání česko-čínských diplomatických vztahů, který připadá na letošek, byl novým restartem ve vzájemných vztazích.

Zeman zdůraznil, že politiku jednotné Číny zastávaly všechny české i československé vlády. „A pokud jde o Tchaj-wan, je nepochybně součástí Číny,“ prohlásil český prezident.

Přivítal přitom nynější jednání mezi Pekingem a Tchaj-pejí i zřízení letecké linky mezi ostrovem a pevninskou Čínou. „Já jsem pouze vyslovil naději, že dojde k mírovému znovusjednocení Číny, což se v geologicky dohledné době patrně uskuteční,“ poznamenal Zeman.

Za největší úspěch své čtyřdenní cesty po Číně prezident pokládá rozhodnutí několika velkých čínských investorů investovat „doslova miliardy korun“ v Česku. „Za druhý největší úspěch považuji zřízení bankovní pobočky Bank of China, protože čínští investoři samozřejmě potřebují určité finanční krytí od své domácí banky,“ doplnil Zeman.

Při své návštěvě také řekl, že Česko bude požadovat v EU zjednodušení vízového styku pro Čínu. Cílem by podle něj mělo být úplné zrušení víz. „Pokud chceme rušit vízový režim, tak to musí probíhat po dohodě s ostatními zeměmi schengenského prostoru. Česko to nemůže udělat samostatně,“ zareagoval dnes premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj chce vláda podpořit turistický ruch. Předseda vlády uvedl, že se rozšiřuje počet míst, kde se víza vydávají. Podporu má i zřízení přímého leteckého spojení. K dalším otázkám ohledně Tibetu či Tchaj-wanu se Sobotka nevyjádřil.

Překvapení? Smog

V Číně ho prý nejvíce překvapil smog; nečekal, že bude tak intenzivní. „Tak jsem toho hbitě využil a nabídl jsem čínské straně dodávku zařízení na čistění vody a vzduchu,“ poznamenal prezident. Zeman se na závěr své návštěvy sešel také s čínským premiérem Li Kche-čchiangem.

V Pekingu čeští zástupci podepsali s čínskými partnery sedm smluv, které se týkají například přípravy animované pohádky Krteček a panda nebo strategické spolupráce česko-slovenské investiční skupiny J&T s čínskou společností CEFC. Ta je šestou největší soukromě vlastněnou společností v Číně a zároveň jednou z největších korporací na světě, která se zabývá mimo jiné finančnictvím, energetikou či infrastrukturou.