Země světa by se měly závazně dohodnout na omezování emisí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta

Země světa by se na klimatické konferenci v Paříži měly závazně dohodnout na omezování emisí skleníkových plynů a využívání obnovitelných zdrojů energie. Tato opatření by měla vést k omezení globálního oteplování tak, aby se teplota v tomto století nezvýšila o více než dva stupně Celsia. Shodovali se na tom vyjednavači dohody z Evropy a USA na dnešním semináři v sídle Senátu.

Hlavní český vyjednavač o klimatu Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí připomenul, že Evropská unie chce do roku 2030 snížit emise o 40 procent, o 30 procent zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energií a stejnou měrou snížit energetickou náročnost ekonomiky.

Pro přijetí těchto závazků se nyní podle Zámyslického hledají spojenci mezi ostatními zeměmi světa, jejichž zástupci se zúčastní konference, která v Paříži začne za deset dní. USA by měl na konferenci vést prezident Barack Obama, českou stranu má reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

Potřebu zajistit přesun k ekonomikám, které nebudou tolik závislé na fosilních palivech, zdůraznil také Raffi Balian, ředitel evropské sekce životního prostředí a technologie z amerického ministerstva zahraničí. K nejambicioznějším plánům patří snaha Švédska snížit vlastní emise skleníkových plynů na nulu do roku 2050 a elektrickou energii vyrábět jen z obnovitelných zdrojů, tedy pomocí vodních a solárních elektráren, jak to nastínil předseda pracovní skupiny švédské vlády pro environmentální cíle Anders Wijkman.

Pařížská konference by se měla dohodnout také na vyčlenění 100 miliard dolarů, kterými rozvinuté státy každoročně pomáhaly rozvojovým zemím vyrovnat se s klimatickými změnami. Na konferenci by každá ze 196 zemí OSN měla předložit vlastní plán na snižování emisí skleníkových plynů. Česko má postupovat v souladu s požadavky EU.