Ztrácí František v církvi popularitu? Počet poutníků klesl na polovinu

Papež František

Papež František Zdroj: CTK

Zatímco v minulých dvou letech na náboženské akce do Vatikánu přicházelo ročně kolem šesti milionů lidí, loni tohle číslo kleslo o polovinu. Podle odborníků na záležitosti katolické církve za tím není jen upadající „novost“ papeže, ale i jeho liberální názory, které se nemusí zamlouvat konzervativnější části církve.

V roce 2013 do městského státu dorazilo 6,6 milionu katolických poutníků, předloni 5,9 milionu a loni 3,2 milionu. Samy vatikánské úřady to připisují strachu z terorismu, jenže po pařížských útocích a zprávách o možném útoku na svatopetrskou baziliku naopak prosincová účast na náboženských akcích meziročně stoupla.

Vatikánští činitelé také připisují loňskou nižší účast určité „obkoukanosti“ Františka, který ve své funkci strávil už skoro tři roky. Experti na Vatikán si ale myslí, že za rapidním úbytkem poutníků můžou být liberální papežovy názory, které mu často přinášejí popularitu mimo katolickou církev. František se vstřícně vyslovil i vůči homosexuálům i rozvedeným katolíkům. Snaží se vystupovat skromně, zaměřuje se hlavně na chudé věřící a boj proti korupci.

Populárnější mimo církev

„Jeho popularita je vyšší mimo katolický svět než v něm,“ řekl serveru Politico odborník na římskokatolickou církev Sandro Magister. Podle něho je problém i v tom, že Františkova liberální prohlášení nenásledovaly konkrétní činy, například homosexualita zůstává ve Vatikánu pořád tabu. Nepotvrdily se ani naděje, podle kterých by mohl František do katolických řad přivést více věřících

„Skalní katolíci se paradoxně smířili s tím, že vnější svět jejich církev a papeže nebude mít rád. Populární papež je proto zneklidňuje,“ myslí si autor devíti knih o Vatikánu a katolické církvi John Allen. „František je aktivistickým papežem. Má jasný církevní i politický program, proto svoji katolíky do jisté míry rozděluje.“