Největší španělské banky se přesouvají mimo Katalánsko. Peníze a strach nejdou dohromady, říkají

Stávka ve Španělsku

Stávka ve Španělsku Zdroj: Reuters

Stávka ve Španělsku
Stávka ve Španělsku
Stávka ve Španělsku
Stávka ve Španělsku
Stávka ve Španělsku
32
Fotogalerie

Pátá největší španělská banka Banco Sabadell se rozhodla přesunout své právní sídlo z Katalánska do provincie Alicante. Španělská vláda podle zdrojů agentury Reuters v pátek schválí dekret, jenž podobné přesuny usnadní. Tento vývoj by mohl mít negativní dopad na finanční situaci Katalánska, které se nyní chystá vyhlásit nezávislost.

List Financial Time s odvoláním na své zdroje informoval, že společnost Caixabank, která je třetí největší bankou ve Španělsku, zváží přesun svého právního sídla mimo Katalánsko v případě, že regionální vláda vydá jednostranné prohlášení nezávislosti.

Banco Sabadell na čtvrtek kvůli projednání možného přesunu právního sídla svolala mimořádné zasedání správní rady. Podle španělské agentury Europa Press se vedení dohodlo, že právní sídlo bude přesunuto do Alicante, ale fyzické ústředí banky zůstane v katalánské Barceloně. Banka se tak prý snaží ochránit zájmy svých zákazníků a zajistit si právní ochranu ze strany Evropské centrální banky (ECB).

V pátek bude podle agentury Reuters o možném přesunu právního sídla mimo Katalánsko jednat také Caixabank. Chystaný dekret centrální vlády je údajně ušit na míru právě pro tuto banku, které umožní přesun právního sídla z Katalánska bez svolání valné hromady akcionářů, jež pro takovýto krok vyžadují stanovy.

"Vláda pracuje na změně zákona, aby již nebylo zapotřebí svolání valné hromady, které by zbrzdilo změnu právního sídla v případě mimořádných okolností," uvedl jeden ze zdrojů.

Caixabank je podle zdrojů listu Financial Times znepokojena tím, že vyhlášení nezávislosti, které by mohlo přijít už příští týden, vyvolá zásah centrální španělské vlády, destabilizuje region a město. "Peníze a strach nejdou dohromady," řekl listu zdroj, který je informován o situaci v bance.

Rozhodnutí Caixabank opustit Barcelonu by mohlo znamenat pro Katalánsko šok. Banka a nadace Caixa, která jí kontroluje, mají v regionu mimořádnou silnou ekonomickou a finanční pozici. Jsou i důležitým sponzorem kulturních a sociálních programů.

Ústavní soud zakročil

Španělský ústavní soud nicméně ve čtvrtek pozastavil plánovanou pondělní schůzi katalánského regionálního parlamentu, aby zabránil jeho hlasování o nezávislosti autonomní oblasti na Španělsku. Zároveň pohrozil poslancům a zejména vedení sněmovny odpovědnému za svolávání schůzí trestním postihem, pokud se zasedání přece jen uskuteční.

Postup soudu označila předsedkyně regionálního parlamentu Carme Forcadellová za porušení svobody projevu a vyjádřila nad ním politování. Zároveň podle webu katalánského listu La Vanguardia upozornila, že žádné rozhodnutí o schůzi nebylo ještě ani schváleno.

Předseda katalánské regionální vlády Carles Puigdemont dal najevo, že chce poslancům představit konečné výsledky nedělního referenda, ve kterém 90 procent zúčastněných katalánských voličů hlasovalo pro nezávislost. Volební účast ale podle dosavadních informací jen mírně překročila 40 procent a samotné referendum, které provázely zmatky kvůli tvrdému zásahu policie na některých místech, nesplňovalo podle všeobecných norem požadavky na tajné a nezávislé hlasování.