Od října poběží Účtenkovka, EET loterie bude stát 77 milionů ročně

Účtenka

Účtenka Zdroj: Aleš Pospíšil

Účtenka
EET pokladna
Zdražování kvůli EET
Účtenka
Účtenka
16
Fotogalerie

Motivace přebírat si, ba vyžadovat od obchodníků účtenky – takový je cíl Ministerstva financí, které od října spustí „Účtenkovku“. Jde o spotřebitelskou loterii, která slosuje unikátní kódy z účtenek, respektive tržeb, které podléhají elektronické evidenci (EET). Hrát se bude o peněžité i věcné výhry ve výši 65 milionů korun ročně. Každý měsíc se má rozdělovat 20 až 30 tisíc výher, hodnota prvních pěti bude v rozmezí od 100 000 do jednoho milionu včetně osobního auta.

Nejnižší výhry mají začínat na stokorunách, losovat se bude vždy patnáctého za předcházející měsíc. Účtenky bude možné registrovat do půlnoci dvanáctého dne v měsíci, který následuje po měsíci, za který se bude losovat.

Účtenkovou loterii bude pro stát zajišťovat společnost Wincor Nixdorf, která zakázku vysoutěžila za zhruba milion korun měsíčně bez DPH. Abyste se mohli loterie zúčastnit, musíte být starší 18 let. Pak už stačí „jen“ registrovat účtenku na webu www.uctenkovka.cz (nebo prostřednictvím aplikace pro chytrý telefon) spolu s telefonním číslem nebo emailovou adresou pro případnou výhru.

A kdo bude mít pevné nervy na opisování kódů, může si založit i hráčský profil. Registrovat se budou tzv. BKP, což je zkratka pro unikátní čtyřicetimístný Bezpečností Kód Poplatníka, který najdete na účtence spolu s „FIKem“ (Fiskální Identifikační Kód).

V současné době můžete slosovatelné účtenky „sbírat“ u poskytovatelů ubytovacích a stravovacích služeb a maloobchodníků, kteří nepodléhají třetí fázi. Ta je v tuto chvíli odložena na březen 2018. Účtenková loterie už funguje například v Polsku, Chorvatsku či na Slovensku.

Na Slovensku však prvotní zájem rychle opadl, přičemž slovenské ministerstvo financí odhadlo dopad do inkasa DPH ve výši 7 až 8 milionů eur (200 milionů korun), což představuje zhruba jen 0,17 procenta vybrané DPH.

České ministerstvo financí si však EET chválí a spolu s kontrolním hlášením mu přičítá desetiprocentní nárůst výběru DPH v porovnání s rokem 2016. V absolutních číslech tak měla evidence tržeb přispět k výběru necelých 15 mld. korun (k 31. červenci).