Jaké jsou výhody a úskalí stavební spoření?

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Profimedia

ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
4
Fotogalerie

S přísnějšími pravidly pro získání hypotéky souvisí rostoucí zájem o úvěr ze stavebního spoření. Pokud klient nesplní některou z podmínek pro jeho získání, lze využít překlenovacího úvěru. Ten sice není možné splatit, i přesto je výhodnější než bankovní půjčky.

Stavební spoření zažívá renesanci. Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly spořitelny úvěry za 30,6 miliardy korun, což je meziroční růst zhruba o třetinu.

Důvodem, proč stavební spoření roste, jsou podle odborníků mimo jiné regulace České národní banky, které omezily poskytování hypoték s nízkou zástavou. Chybějící peníze se tak lidé snaží získat prostřednictvím úvěru ze stavebního spoření.

Pro získání úvěru ze stavebního spoření je nutné spořit alespoň dva roky. Zájemce by při něm měl dosáhnout takzvaného minimálního hodnotícího čísla, které vychází z délky spoření, výše naspořené částky a cílové částky. Společně s tím také dojde k hodnocení bonity klienta. Problém při žádosti o úvěr ze stavebního spoření mohou mít živnostníci, kteří uplatňují vysoký výdajový paušál.

Raiffeisen stavební spořitelna uznává živnostníkům 80 procent obratu jako příjem, ostatní oslovené stavební spořitelny používají pro určení příjmů daňové přiznání. Aktuální úroková sazba u běžných úvěrů ze stavebních spoření se u spořitelen pohybuje kolem dvou až čtyř procent ročně.

Pokud klient nesplní některou z podmínek pro přidělení úvěru ze stavebního spoření, pak lze využít překlenovacího úvěru. Ten slouží k překlenutí období, kdy není možné získat klasický úvěr ze stavebního spoření. Nevýhodou překlenovacích úvěrů je především vyšší úroková sazba, která se pohybuje od čtyř do sedmi procent.

Splácí se také jen úrok, nikoliv jistina – splatit překlenovací úvěr tak není možné a po uplynutí doby se transformuje do klasického úvěru ze stavebního spoření. U překlenovacího úvěru se také přísněji hodnotí bonita, vhodné je zajištění úvěru. Na základě hodnocení všech těchto faktorů se pak stanoví úroková sazba.

Modelový příklad

Zájemce si chce koupit nemovitost za cenu dvou milionů korun. Bankovní odhadce ale nemovitost ocenil na 1,8 milionu korun. Při 90procentní hypotéce tak banka klientovi půjčí jen 1,62 milionu. Klient tak bude potřebovat 380 tisíc korun. Pokud by žádal o bankovní úvěr, pak dosáhne na sazbu přibližně od sedmi procent ročně. U překlenovacího úvěru je však možné získat úvěr i s úrokovou sazbou kolem pěti procent a s výrazně delší dobou splatnosti než u bankovních úvěrů. Překlenovací úvěr tak méně zatíží klientův rozpočet. U klasických úvěrů ze stavebního spoření získá zájemce ještě výhodnější sazbu kolem dvou až čtyř procent ročně