České firmy se dobrovolně zbavují Huawei a čínských technologií. Obávají se možného zákazu

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce, kvůli kterým přišla společnost o pozici největšího prodejce chytrých telefonů

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce, kvůli kterým přišla společnost o pozici největšího prodejce chytrých telefonů Zdroj: Reuters

Někteří tuzemští poskytovatelé internetu a střední a menší operátoři se dobrovolně zbavují technologií od čínské společnosti Huawei, případně už od ní odmítají nakupovat. Stát připravuje nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který by mohl Huawei v klíčových komunikačních sítích zakázat. Trh se tak snaží předejít případným budoucím problémům.

Pro většinu operátorů, se kterými E15 mluvila, je stopka vůči Huawei motivována politickou obezřetností, nikoli technickými aspekty. „Bylo by ideální, kdybychom mohli používat Huawei. Mají technologie prakticky na vše a jednotlivé prvky ideálně spolupracují. Kvůli chystané regulaci už ale od čínského dodavatele neodebíráme,“ popsal výkonný ředitel společnosti Wia Filip Malina.

Wia provozuje zejména bezdrátovou síť, jejímž prostřednictvím dodává internet firemním zákazníkům. V současné době provádí testy na frekvenci 26 GHz spadající do 5G sítí, kde používá technologie americké firmy Cambium Networks (dříve součást Motoroly). „Cambium je kromě svých kvalit politicky vhodný dodavatel,“ sdělil Milan Vonšík, ředitel firmy VanCo, která tyto technologie na český trh dodává.

Podle Maliny také přibývá firemních zákazníků, kteří nechtějí, aby jejich poskytovatel internetu používal čínské technologie. Někdy je to z přesvědčení, jindy kvůli obavám z regulace a občas tak přikazují nadnárodní mateřské společnosti, zejména ty z USA.

„Od zákazníků přicházejí požadavky, aby služby jim poskytované neprocházely přes technologii Huawei. Jsou to často nadnárodní operátoři a instituce zřizované státem,“ potvrdil Marek Šťastný, technický ředitel společnosti Quantcom (dříve Dial Telecom), která patří mezi největší provozovatele optických sítí na našem trhu.

Quantcom také i proto začal od čínského dodavatele dávat ruce pryč. „Ve vrstvách a strukturách sítě, které považujeme za klíčové, jsme technologii Huawei nahradili. Investovali jsme do této změny poměrně hodně peněz. Sice nás to z technického pohledu mrzelo, protože zařízení od Huawei vůbec nejsou špatná, ale ten krok byl prostě nevyhnutelný,“ doplnil Šťastný.

Nejviditelnější preventivní opatření udělala v roce 2021 skupina PPF. Jím vlastněný operátor Cetin, který provozuje mobilní síť pro O2 a částečně T-Mobile, tehdy začal se stále probíhající modernizací bezdrátové části sítě na 5G. Místo Huawei si vybral technologie od švédského Ericssonu. Jde o investiční akci v řádu miliard korun.

„Síťové technologie podléhají přirozenému životnímu cyklu a v tomto smyslu pro nás bylo rozhodování jednodušší, protože se obnova časově potkala s příchodem nové generace technologií,“ shrnul předseda představenstva Cetinu Juraj Šedivý. PPF také rozjela tendr na nové jádro 5G sítě, kde se rovněž mají prvky z Číny odstranit.

PPF je také prostřednictvím Cetinu ve stadiu převzetí operátora Nej.cz od skupiny Kaprain. Její majitel Karel Pražák v posledních letech konsolidoval řadu menších regionálních providerů, kteří často výrobky od Huawei a dalších čínských firem používají. Podle informací E15 nyní PPF řeší, co s tím. „Jsou zde obavy, co všechno čínského se bude muset vyměnit,“ popsal zdroj blízký transakci, který nechce být jmenován.

Česká pobočka Huawei už vlivem restrikcí a amerických sankcí pozoruje propady byznysu. Tržby v roce 2021 spadly o polovinu na 3,4 miliardy korun. Naopak Ericsson tržby o skoro miliardu zvýšil, a to hlavně díky dealu s Cetinem. „Tato strategicky významná smlouva bude v příštích letech jedním z hlavních zdrojů výnosů,“ uvedl podnik v účetní závěrce.

Huawei je i přes problémy nadále silným dodavatelem. V 5G sítích má podle analytické firmy Strand Consult asi dvoutřetinový podíl. Technologii totiž nadále nasazují T-Mobile a Vodafone. Jak E15 informovala, tito a další operátoři státu hrozí soudy o desítky miliard v případě, že čínské technologie nakonec skutečně zakáže.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!