Amazon se pouští do boje o český státní cloud. Světová jednička půjde proti Microsoftu

Amazon Web Services

Amazon Web Services Zdroj: Jan Sedlák

Americký technologický gigant Amazon rozjel přípravy, aby se mohl stát důležitým dodavatelem připravovaného českého národního cloudu. Stát chce jeho prostřednictvím reformovat e-government a poskytování IT služeb ministerstvům, úřadům a dalším subjektům. Amazon bude chtít na souboj vyzvat zejména Microsoft, který se na národní cloud díky početné lokální pobočce a zástupu tuzemských obchodních partnerů už dlouho připravuje.

Národní cloud by měl mít dvě části. Jednu z nich chce provozovat sám stát ze svých datových center. Úřadům bude poskytovat klíčové informační systémy z jednoho místa formou služby, čímž by se například mělo ušetřit za nákup softwarových licencí a hardwaru.

Stát by tímto úkolem měl brzy pověřit podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který provozuje dvě datacentra. Podle ředitele této státní firmy Romana Vrby se právě dokončují úřední formality.

Druhou část národního cloudu zajistí soukromé společnosti, u kterých stát bude cloudové služby nakupovat. Státní Digitální a informační agentura pro tuto část připravila takzvaný katalog cloud computingu, v němž je nyní zapsáno asi osmdesát kvalifikovaných dodavatelů. Podle zjištění e15 drtivá většina z nich přeprodává služby cloudu Azure od Microsoftu.

V říjnu byl do katalogu zapsaný také cloud Amazon Web Services (AWS), jemuž se podařilo získat potřebné certifikace. Amazon se nyní snaží získat přízeň bezpečnostních složek a dalších státních subjektů. Firma v říjnu oznámila, že v Evropě spustí takzvaný suverénní cloud. Ten má zaručit, že v něm ukládaná data neopustí Evropskou unii, což je častý požadavek evropských vlád.

Politiky a regulátory v Evropě už nějakou dobu znervózňuje americký zákon CLOUD Act. Ten na základě rozhodnutí soudu umožňuje vydat data uložená v Evropě do USA. Suverénní cloud od AWS by měl obavy Evropanů snížit. „Suverénní cloud, s ohledem na probíhající debaty na národní i mezinárodní úrovni, podporujeme,“ potvrdila mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Eva Rajlichová. 

Toto řešení od AWS by podle Anny-Marie Lichtenbergové, mluvčí Digitální a informační agentury, mohlo naplnit požadavky zákona o informačních systémech veřejné správy pro zápis do katalogu cloud computingu pro vysokou bezpečnostní úroveň. „Tím by došlo k dalšímu podstatnému rozšíření nabídky cloudových služeb pro orgány veřejné správy,“ uvedla Lichtenbergová, která připomíná, že se tak nejen rozšiřuje a zkvalitňuje nabídka pro zákazníky z veřejného sektoru, ale že zvýšená konkurence má také příznivé cenové dopady.

„Od českých orgánů máme pozitivní zpětnou vazbu,“ řekl viceprezident suverénního cloudu v AWS Max Peterson a vyjádřil se také k problematickému CLOUD Actu: „Je kolem něj řada nedorozumění a týká se především boje s mezinárodním zločinem a terorismem. Veškeré požadavky o vydání dat americkým úřadům zveřejňujeme na webu.“ Otázku, zda je Amazon případně ochotný v Česku postavit datacentrum, však Peterson nechal bez odpovědi.

Američtí poskytovatelé cloudu, jako jsou Amazon, Microsoft a Google, ještě v následujících měsících svedou lobbistický boj s malými evropskými konkurenty. Deutsche Telekom, OVH, Orange a další firmy lobbují za to, aby byl Američanům zpřísněn přístup k evropským vysokým bezpečnostním certifikacím. Poslední návrh dokumentu kyberbezpečnostní agentury ENISA, zřízené Evropskou unií, mluví o tom, že by cloudové služby zdejším úřadům mohly poskytovat pouze podniky se sídlem a datacentry v EU.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!