Nikdy to nevzdáme. Čínská Huawei si chce udržet bohatou Evropu, postaví zde továrnu a cloud

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce

Prodeji počítačů reaguje Huawei na americké sankce Zdroj: Grafika e15

Ani po vlně amerických sankcí a omezení z důvodu bezpečnosti se čínský technologický podnik Huawei nechce vzdát lukrativního evropského trhu. Ten je pro firmu společně s domácím čínským nejdůležitější na světě. Huawei proto chce ve Francii rozjet výrobu technologií pro 5G sítě a v Evropě spustit expanzi v cloudovém byznysu. „Nikdy to nevzdáme. Sankce nás pouze motivovaly se více snažit,“ řekl e15 Tony Jin, ředitel Huawei pro vnější vztahy v Evropě.

Společnost Huawei oznámila plány na stavbu francouzské továrny už na přelomu let 2020 a 2021 s tím, že půjde o vůbec první její podnik tohoto druhu na území starého kontinentu. Od té doby ale bylo kolem projektu ticho. „Přípravy běží, stavět budeme poblíž Štrasburku. Zahájení proběhne příští rok,“ tvrdí Jin. Čínský podnik má do projektu vložit 200 milionů eur, necelých pět miliard korun.

Továrna má být reakcí na bezpečnostní obavy mnohých evropských států z možné kontroly klíčových technologií čínským režimem. To, že se vybavení pro sítě 5G bude vyrábět ve Francii, má podle představ Huawei zajistit větší transparentnost než produkce v Číně. Počítá také s vytvořením místního dodavatelského řetězce. Společnost zatím v Evropě provozuje distribuční centrum poblíž Budapešti, kde síťové technologie pouze kompletuje a rozesílá zákazníkům včetně těch českých. Zda ale evropská továrna někoho obměkčí, není vůbec jisté. 

Huawei v roce 2019 v Bruselu otevřela takzvané kyberbezpečnostní transparenční centrum, kde si operátoři a zástupci státní správy mohou vyzkoušet bezpečnost jejích zařízení a nahlédnout do zdrojových kódů. Čínské dodavatele přesto od té doby ve svých klíčových sítích v různých formách omezily Švédsko, Velká Británie, Portugalsko, Rumunsko, Lotyšsko, Litva, Itálie, Estonsko, Dánsko a Francie.

Ekonomicky důležité Německo navzdory tlaku Evropské komise a NATO stále vzdoruje, protože chce s Čínou udržovat dobré obchodní vztahy. „V roce 2022 běželo 59 procent prvků bezdrátových částí sítí v Německu na čínských dodavatelích,“ uvádí telekomunikační analytik John Strand z firmy Strand Consult.

V Česku už od konce roku 2018 platí bezpečnostní varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před Huawei a další čínskou společností, ZTE. Výslovně jejich výrobky nezakazuje, předepisuje ale českým firmám, které technologie těchto dvou čínských korporací chtějí použít, vypracování analýzy rizik. Nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který právě vzniká, by ale NÚKIB mohl dát možnost z jeho pohledu rizikové dodavatele v kritické infrastruktuře zakázat, nebo alespoň omezit.

Například velcí i menší operátoři si ale zákazy dodavatelů nepřejí, mimo jiné z důvodů vysokých nákladů na odstranění technologií. „Mnoho poskytovatelů bude čelit závažným výzvám a bude stagnovat, co se týče výstavby a zlepšování sítí. A řada poskytovatelů svá podnikání ukončí,“ hrozí prezident Českého telekomunikačního klastru Martin Tuzar.

Huawei se kvůli ohrožení tradičního telekomunikačního byznysu snaží angažovat v nových sektorech. Firma začátkem letošního roku v Evropě oznámila rozjezd Huawei Cloudu, který už pár let provozuje v Číně. Má jít o konkurenci Amazonu, Microsoftu nebo Googlu.

Huawei postupně spouští datová centra, odkud cloud zákazníkům v Evropě poskytuje. V únoru za 150 milionů eur zprovoznila datacentrum v Irsku, v červenci přibyl Istanbul a v přípravě jsou Paříž a Amsterdam. „I když čelíme jistým výzvám, v investicích v Evropě budeme pokračovat, nejenom v cloudu,“ sdělil e15 s odkazem na zákazy a bezpečnostní varování Jim Lu, prezident Huawei pro Evropu.

Huawei Cloud je podle analýzy firmy Canalys v Číně s 19 procenty dvojkou na trhu. Tamní jednička Alibaba Cloud v minulosti také zkoušela větší expanzi do Evropy, včetně Česka. Polská firma ABC Data, která Alibaba Cloud u nás zastupovala, ale aktivity ukončila. Podle informací e15 z důvodu malého zájmu zákazníků. Je tedy otázkou, zda čínské cloudy mají v Evropě šanci uspět.

Huawei Cloud už se nicméně chlubí prvním zákazníkem, kterým je Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF). To využívá v cloudu běžící model umělé inteligence Pangu, jehož předpovědi počasí jsou považovány za pokročilé. Jde o přímou konkurenci Googlu. Ten před pár dny v časopise Science publikoval studii, podle níž jeho model GraphCast svůj čínský protěješk v některých oblastech překonal.