Banka NatWest zaplatí přes čtvrt miliardy liber. Nedodržela pravidla proti praní špinavých peněz

Banka NatWest.

Banka NatWest. Zdroj: Reuters

Britský soud dnes uložil bance NatWest zaplatit pokutu 264,8 milionu liber (7,9 miliardy korun) kvůli tomu, že nedodržela pravidla proti praní špinavých peněz. Je to vůbec poprvé, co britský Úřad pro finanční etiku (FCA) prosadil trestní stíhání podle předpisů o praní špinavých peněz zavedených v roce 2007. V procesu nebyl obviněn žádný člověk, napsala agentura AP.

NatWest, banka částečně vlastněná státem, dříve známá jako Royal Bank of Scotland, se 7. října přiznala k obviněním souvisejícími s vklady, které v letech 2012 až 2016 učinila klenotnická firma Fowler Oldfield. Původní pokuta 300 milionů liber byla snížena poté, co banka přiznala vinu.

Stovky milionů liber na zhruba 50 pobočkách uložil zločinecký gang, rozvedla agentura Reuters. Kurýři chodili na pobočky s taškami peněz. Například do banky ve městě Walsall přinesl člověk 700 tisíc liber v pytlích na odpadky, ty se roztrhly a hotovost musela nově zabalena. Podle právničky FCA Clare Montgomeryové se peníze nakonec nevešly ani do trezoru pobočky.

V době největšího rozmachu bylo takto denně ukládáno až 1,8 milionu liber v hotovosti a klenotnická firma z města Bradford v hrabství Západní Yorkshire se stala nejlukrativnějším klientem NatWest v oblasti, uvedla Montgomeryová.

V průběhu zmíněného období si zákazník u banky uložil 365 milionů liber, z toho přibližně 264 milionů liber v hotovosti, uvedl v prohlášení úřad FCA. Třebaže někteří pracovníci NatWest podezřelé transakce nahlásili, banka nepřijala odpovídající opatření, uvedl regulační úřad.

NatWest neprošetřila řádně četná varování generovaná jejími systémy pro boj s finanční kriminalitou a zákazníka chybně zařadila do kategorie nižšího rizika, než jakým byl, konstatovala právnička FCA. Pracovníci, kteří varování prošetřovali, neměli dostatečné zkušenosti a znalosti, dodala.

Jedno pravidlo určené k označování podezřelých aktivit vytvářelo příliš mnoho upozornění, „takže banka rozhodla, že by mělo být deaktivováno“, uvedla Montgomeryová.

„NatWest je zodpovědná za řadu selhání ve způsobu, jakým monitorovala a kontrolovala transakce, které byly zjevně podezřelé,“ uvedl v prohlášení Mark Steward, který ve FCA vede oddělení dodržování pravidel a dohledu nad trhem.

„Hluboce litujeme, že jsme v letech 2012 až 2016 nedostatečně monitorovali jednoho z našich zákazníků za účelem prevence praní špinavých peněz,“ uvedla šéfka banky Alison Roseová. „Přestože dnešní slyšení tento případ ukončilo, budeme i nadále investovat značné prostředky do soustavného boje proti finanční kriminalitě,“ dodala.

Britská vláda v červenci oznámila, že v rozmezí jednoho roku prodá podíl až 15 procent v NatWest. Na začátku listopadu prodala akcie banky za zhruba 400 milionů liber a vlastní v ní podíl necelých 52,96 procent. Vláda banku za globální finanční krize před více než deseti lety zachránila penězi daňových poplatníků. Tehdy finanční ústav spadal do skupiny Royal Bank of Scotland.

Banka NatWest, původním názvem National Westminster Bank, vznikla v roce 1968. V roce 2000 byla začleněna do finanční skupiny Royal Bank of Scotland, která v té době rychle expandovala. Royal Bank of Scotland je ale spojována s mnoha skandály, loni se proto svého názvu vzdala a přijala název NatWest Group.