Bohatí Češi přestali utrácet

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Zatímco v prvních letech krize omezovaly spotřebu hlavně průměrné a chudší domácnosti, loni se situace otočila. Utrácení nejvíce přiškrtili lidé s nejvyššími příjmy – podle údajů České národní banky klesla jejich spotřeba o 4,4 procenta.

Celkově spotřeba domácností vzrostla o 0,8 procenta, kvůli inflaci ale reálně klesla. „Vidíme, že obrovsky rostou vklady movitých i nejbohatších klientů, dynamika je tam pro nás velmi dobrá. Pro ekonomiku to tak dobrá zpráva není, protože se aktiva spíše hromadí, místo aby se spotřebovávala,“ říká člen představenstva Komerční banky Vladimír Jeřábek.

I další lidé z bank se shodují, že movitější Češi spíše šetří. Uspořené peníze pak investují, ale také si berou hypotéky – – i když třeba vlastní prostředky na nákup nemovitosti mají. „U našich klientů pozorujeme velký zájem o hypotéky. Pro mnoho z nich je nákup nemovitosti formou investování, a protože tomu nahrává tržní situace, berou si hypotéky. Tito klienti mají zároveň často jiné prostředky vloženy do dlouhodobých cenných papírů, ty si nechávají a na nákup nemovitosti si u nás půjčí,“ vysvětluje manažerka segmentu movitých zákazníků České spořitelny Alena Martinovská.

Bohaté české domácnosti přestaly utrácetBohaté české domácnosti přestaly utrácet | Profimedia.cz

Česká národní banka v aktuální zprávě o inflaci uvedla, že hypotéky využívá 14 procent domácností. Z vysokopříjmových rodin má hypotéku čtvrtina. Podle Jeřábka je tak podíl movitých klientů na všech hypotékách nadpoloviční. „Pokud klienti prostředky mají, nepodstupují žádné riziko a hypotéku mohou kdykoli splatit v rámci refixace,“ řekl deníku E15.
Popularitě hypoték nahrávají nízké úroky, které dosahují rekordně nízkých hodnot. V červnu byl průměrný úrok podle Hypoindexu 2,95 procenta ročně.

Nízké úroky ovšem nepomáhají zhodnocení vkladů. Bohatí Češi proto hledají alternativy. Podle Martinovské jsou sice bohatší lidé k penězům tradičně obezřetnější, ale v poslední době se více než o bankovní účty zajímají o produkty navázané na akcie.

Zájem o investice na úkor spoření potvrzuje i mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. „Je to dané situací na trhu. Spořicí účty, které byly hitem loňského roku, nyní nepokrývají inflaci, a klienti tak hledají alternativní řešení, která by jim pomohla úspory lépe zhodnotit,“ říká.

Přesto většina úspor Čechů zůstává ležet na účtech v bankách. Co se týče rozložení spotřebitelských úvěrů z hlediska příjmů domácností, je podle ČNB situace proti hypotékám zcela opačná. Celkově má spotřebitelský úvěr 16 procent domácností, z toho nejvíce, 24 procent, v nízkopříjmové skupině.

Za nejnižší příjmovou skupinu označuje Český statistický úřad rodiny s čistými příjmy do 62 tisíc korun na osobu a rok. V takovýchto rodinách žije 1,47 milionu lidí. Nejvyšší příjmové pásmo začíná na 351,9 tisíce čistého na osobu a rok. V těchto rodinách žije 812 tisíc lidí.