Akcie pro zkušené: GE Money má být nabídkou pro kvalifikované investory

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: GE Money Bank

Nejpozději do konce června může pražská burza přivítat akcie v pořadí už čtvrtého finančního titulu. Americká GE Capital hodlá uvést na domácí parket existující akcie své české bankovní dcery GE Money. Očekávanou velikostí emise atakující 70 miliard korun by banka zaútočila na pozici pětky pražské burzy. Drobných investorů v Česku se ale emise netýká, akcie představující většinový podíl v bance nabídne americký vlastník pouze velkým hráčům.

„GE Capital se rozhodla tuto nabídku akcií určit pouze kvalifikovaným mezinárodním a americkým institucionálním investorům, především pak z řad fondů spravujících peníze pojišťovacích a penzijních společností,“ uvedl pro deník E15 šéf GE Money Tomáš Spurný. Dokončení procesu vstupu na burzu je podmíněno získáním souhlasu ČNB, ale i situací na kapitálových trzích.

General Electric v bance zůstane aktivní i po prodeji majority. Po šesti měsících od vstupu na burzu plánují Američané podle Spurného svůj zbylý podíl začít postupně redukovat, a to prodejem akcií na trhu. Po dva následující roky pak hodlá GE poskytovat bance podporu.

Vlastník chce nabídkou oslovit kvalifikované mezinárodní a americké institucionální investory.

Stoprocentní balík akcií GE Money Bank v současnosti čítá 511 kusů, v souvislosti se vstupem na burzu tak v zájmu zlepšení jejich dostupnosti dojde k jejich dělení. „Se štěpením akcií počítáme v krátkém časovém horizontu. Předpokládáme, že výsledný objem akcií banky se bude pohybovat v řádu milionu kusů,“ dodává Spurný. Cena akcií na pražské burze by se tak pohybovala v řádu jednotek tisíc korun.

V případě úspěšného prodeje by šlo o největší pražskou primární nabídku akcií (IPO) za poslední léta. Analytici však upozorňují, že k ní nakonec nemusí vůbec dojít. „Je otázkou, zda se v prostředí úrokových sazeb kolem nuly nenajde kupec, který by byl schopen koupit celou emisi, a z IPO by tak sešlo,“ soudí portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný.

GE Money by investory mělo lákat především dividendou. „Při mnou předpokládaném ocenění by banka nabízela v rámci odvětví nadprůměrný dividendový výnos,“ dodává analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.