Akcie v Evropě oslabily nejvíc od roku 2009, prudce padaly i v USA

Burza

Burza

Ceny akcií na burzách v západní Evropě výrazně oslabily a jejich hlavní index zaznamenal nejprudší pád od března 2009. Nejhůř na tom byly banky, například francouzská Société Générale a britská Barclays odepsaly kolem 12 procent, Deutsche Bank zhruba sedm procent. Hlavní příčinou jsou obavy ze zpomalení hospodářského růstu a z části také zprávy, že se Američané obávají dopadů dluhové krize v eurozóně. Prudce padaly i burzy v USA.

Panevropský index FTSEurofirst 300, který sleduje vývoj klíčových evropských akcií, odepsal 46,68 bodu a den uzavřel propadem o 4,8 procenta na hodnotě 925,19 bodu. Během dne ale spadl až pod 917 bodů.

Největší ztráty měly banky. Akcie britského finančního ústavu Barclays odepsaly 11,5 procenta , francouzská Société Générale ztratila 12,3 procenta, německá Commerzbank odepsala 10,4 procenta. Index bankovních titulů Stoxx Europe 600 oslabil o 6,6 procenta a od začátku roku odepsal už 29,7 procenta.

Vývoj německého indexu DAX za poslední dva roky

DAXDAX|E15

„Makroekonomická data se zhoršují, po růstu během posledního týdne zase všichni prodávají. Vzhledem k nízkým objemům obchodů jsou ceny ve volném pádu, když se každý snaží se zajistit a prodává,“ popsal situaci na trzích jeden z makléřů ve Švýcarsku. Obzvlášť špatně dopadla takzvaná zpráva Filly Fed, která popisuje vývoj průmyslové aktivity ve středoatlantické oblasti Spojených států.

Index obchodní aktivity ve středoatlantické oblasti USA, který sestavuje Federální rezervní banka (Fed) ve Filadelfii, v srpnu klesl na minus 30,7 bodu, zatímco v červenci byl ještě v kladném pásmu a jeho hodnota činila plus 3,2 bodu. Index tak spadl nejníže od března 2009. Na trhu se čekal opačný vývoj, ekonomové v anketě agentury Reuters čekali, že index vzroste na 3,7 bodu.

„Trh začíná do cen započítávat recesi. Zpráva Filly Fed byla naprostá hrůza,“ řekl analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets. „Dokud nebudeme mít jasnější představu, jak hodlají politici řešit dluhovou krizi v eurozóně, nic se nezlepší,“ dodal. Právě obavy, aby se potíže v eurozóně nepřenesly do finančního systému USA, přiměly americké úřady více zkoumat činnost amerických poboček evropských bank.

Propad obnovily i akcie v USA

I americké akcie se vrátily k silnému poklesu. Náladu na trhu ovlivnily obavy z návratu recese po slabých statistických údajích ze Spojených států. Index Dow Jones klesl o 419,63 bodu, tedy 3,68 procenta. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 53,24 bodu, čili 4,46 procenta, na 1140,65 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 131,05 bodu, neboli 5,22 procenta, a skončil na 2380,43 bodu.

Nejhůře si vedl sektory, kterým se nejvíce daří při ekonomickém růstu. Akcie IBM klesly o 4,5 procenta, United Technologies o 5,5 procenta a Oracle o 8,3 procenta. Index bankovních společností KBW se propadl o 5,6 procenta.

Na počátku obchodování se akcie vydaly dolů kvůli obavám o zdraví evropských bank. Propad trhu zrychlil po regionální zprávě o aktivitě v průmyslu. Průmyslová aktivita ve středoatlantické oblasti USA v srpnu prudce klesla a index aktivity byl nejníže za dva a půl roku.

Obavy z recese snížily zájem investorů o rizikovější investice, v čele s eurem, a naopak pomohl k růstu dolaru a jenu.

Pražská burza oslabila o 1,6 procenta

Hlavní index pražské burzy PX dnes ztratil 1,6 procenta na 1005,8 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise a také těžební NWR. Dařilo se naopak akciím mobilního operátora Telefónica.

Na trh se podle analytiků a makléřů vrátily obavy o zdraví evropských bank a zklamalo hned několik makroekonomických údajů z USA. „Šokující byl především výsledek průmyslového indexu z okolí Filadelfie,“ poznamenal Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky s tím, že špatná nálada se přelila i do středoevropského regionu.

Pražská burza podle Němého během dne relativně odolávala, pak také propadla, v rámci středoevropského regionu si ale podle Josefa Kohouta z Patria Finance vedla nejlépe.

Největší ztráty dnes v Praze postihly akcie Erste Bank, přišla o bezmála 7,5 procenta. Komerční banka ztratila téměř tři procenta a se ztrátou 6,35 procenta se obchodovaly akcie pojišťovací skupiny VIG.