Akcie z rozvíjejících se trhů nesou dlouhodobě nižší riziko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Správné rozložení investic do různých investičních tříd a napříč různými národními trhy je dnes zásadním determinantem pro výnosy investorských portfolií. Rozdíly v tom, jakým směrem se jednotlivé akciové trhy hýbou, se v poslední době zvýšily a existuje tak značný rozdíl ve výkonnosti jednotlivých akciových trhů.

Podle profesora Princetonské univerzity Burtona Malkiela existují tři faktory, které budou mít velký vliv na vývoj akcií v jednotlivých zemích. Těmito faktory jsou: výše vládního dluhu i dluhu soukromých subjektů, která budou ovlivňovat udržitelnost ekonomického růstu; demografický vývoj, který bude ovlivňovat možnost zajistit neinflační růst a pak konec levných a dostupných přírodních zdrojů.

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) měly země skupiny G20 poměr dluhu ke hrubému domácímu produktu (HDP) přes 100 procent, MMF předpokládá, že tento ukazatel do roku 2015 vzroste na 125 procent. „A tento dluh je jen špičkou ledovce,“ myslí si Malkiel, který poznamenává, že statní dluh také nereflektuje zadlužení domácností, které se například v USA za poslední deset let ztrojnásobilo.

Na druhé straně takzvané rozvíjející se trhy (kam podle různých kritérií patří i Česko) mají státní dluh jen třetinu ročního HDP a MMF do roku 2015 počítá dokonce s poklesem na 25 procent.

Demografický vývoj rozvíjejícím se trhům také pomůže. Poměr penzistů k pracujícímu obyvatelstvu v rozvinutých zemích rychle roste. V roce 2025 bude v Japonsku stejně důchodců jako obyvatel v produktivním věku. Země jako Francie, Německo a Itálie budou mít poměr téměř jednoho penzisty na jednoho pracujícího.

Dluh, demografie a mizející přírodní zdroje již způsobují značný rozdíl v růstu jednotlivých ekonomik. „Ekonomicky rozvinuté země s vysokým zadlužením čeká pomalý růst a slabý výkon akcií, naproti tomu akcie v zemích s nízkým dluhem a produktivním obyvatelstvem budou na situaci profitovat,“ myslí si Eric Ollom ze Citigroup.