Americké akcie zažily nejhorší čtvrtletí za čtyři roky, ztratily sedm procent

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Akciový trh ve Spojených státech zažil navzdory středečnímu růstu nejhorší čtvrtletí za čtyři roky. Dow Jonesův index se v období od července do září propadl o 7,6 procenta. Akcie byly v uplynulých měsících pod tlakem zejména kvůli obavám ze zpomalování růstu čínské ekonomiky a nejistotě kolem úrokových sazeb ve Spojených státech.

Ve středu nicméně akciové trhy rostly, protože investoři využívali dřívějšího poklesu k výhodným nákupům. Dow Jonesův index tak stoupl o 1,47 procenta na 16.284,70 bodu.

Širší index S&P 500 si ve středu připsal 1,91 procenta a uzavřel na 1920,03 bodu, za celé třetí čtvrtletí však přišel o 6,9 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite ve středu stoupl o 2,28 procenta na 4620,16 bodu, zatímco jeho čtvrtletní ztráta dosáhla 7,4 procenta.

Index S&P 500

Ke středečnímu oživení přispěly například akcie biotechnologických společností, které v předchozích dnech prudce oslabovaly kvůli obavám z regulace cen léků. Náladu na trhu podpořily rovněž překvapivě příznivé údaje o trhu práce.

Zveřejňování výsledků

Podle analytiků zatím nelze předpokládat, že středeční oživení bude udržitelné. Obchodník Brian Fenske ze společnosti ITG očekává, že pozornost trhu se nyní zaměří na ekonomické údaje a na čtvrtletní výsledky, které začnou příští týden zveřejňovat americké firmy.

Na devizovém trhu dolar ve středu posílil a zaznamenal mírný nárůst také za celé třetí čtvrtletí. Příznivé údaje o trhu práce podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) ještě v letošním roce přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let. Nárůst úroků by posílil atraktivitu americké měny.

V závěru středečního obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru pokles o 0,75 procenta na 1,1166 amerického dolaru. Jednotnou evropskou měnu tlačila dolů zpráva o návratu eurozóny do deflace, která posílila spekulace o rozšíření nákupů dluhopisů Evropskou centrální bankou.