Americké burzy zažily nejlepší čtvrtletí od roku 1998, investoři však raději s nákupy vyčkávají

Americké akcie zažívají neuvěřitelnou jízdu

Americké akcie zažívají neuvěřitelnou jízdu Zdroj: Reuters

Wall Street
Wall Street
Wall Street
Wall Street
Wall Street
6
Fotogalerie

Jaká krize? Americké burzy hlásí nejlepší kvartál od roku 1998, jako by žádná koronavirová pandemie, která zmrazila světovou ekonomiku, vůbec nenastala. Klíčový ukazatel burzy v New Yorku – index S&P 500 – vyskočil o osmnáct procent a trh Nasdaq, kde se obchodují technologické firmy, vyletěl dokonce o 29,4 procenta.

Americké akcie tak během druhého čtvrtletí téměř dohnaly veškeré ztráty ve výši dvaceti procent z prvních třech měsíců letošního roku, když teď index S&P 500 ztrácí okolo čtyř procent. Tak obrovské pohyby cen akcií ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích zažila americká burza naposledy v roce 1932.

Nejprve koronavirová pandemie způsobila nejrychlejší pád amerických akcií o více než dvacet procent, což je označováno za medvědí trh. Následně však šly akcie prudce nahoru.

„Důvodem byly zásahy americké centrální banky Fed a americké vlády, které vedou k nízkým úrokovým sazbám u dluhopisů,“ upozorňuje Aleš Prandstetter, výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.

Akcie táhnou nahoru rovněž drobní investoři, kteří často využívají aplikaci Robinhood, jež umožňuje obchody bez poplatků. Řada investorů ale před vývojem na trhu varuje. „Tyto trhy skončí v slzách,“ varoval miliardář a investor Leon Cooperman.

Výsledkem zmražení ekonomiky a zásahu Fed byl příliv nových investorů na trhy. „Kasina jsou zavřená a Fed slibuje peníze zadarmo pro příští dva roky, takže pojďme spekulovat,“ popsal chování investorů Cooperman.

Skutečností je, že akcie už jsou podle řady ukazatelů poměrně drahé vzhledem k tomu, že světová ekonomika zažije kvůli koronavirové pandemii největší recesi od druhé světové války. „Když se podíváte na valuační násobky EBITDA (zisk před úroky, zdaněním a odpisy, pozn. red.), za něž se akcie obchodují, tak jsou stále drahé,“ uvedl Pavol Krúpa, majitel investiční skupiny Krupa Global Investments. Čeká proto na výsledky firem za druhé čtvrtletí a jejich výhled do budoucnosti, než se rozhodne nakupovat.

Nad odhady budoucích zisků se však vznáší obrovská nejistota. Zhruba čtyřicet procent titulů obsažených v indexu S&P 500 stáhlo své výhledy o tom, jak se jejich byznysu bude dařit v příštích měsících. Není přitom nic, co by Wall Street nenáviděl více, než nejistota.

A o té je nyní celý trh. „Je zde spousta neznámých a nejistot,“ říká Prandstetter. V příštím pololetí tak nemusí prudký růst cen pokračovat.

Vlivný bankovní dům Goldman Sachs ostatně ve svém základním scénáři předpovídá, že americké akcie v průměru posílí o pět procent. Pokud by však vznikla vakcína proti koronaviru, rostly by dokonce o čtrnáct procent. Naopak pro případ nepříznivého vývoje koronavirové nákazy odhaduje Goldman Sachs propad o třicet procent.