Německo a Francie výrazně zpřísní opatření. Zavírají restaurace, omezují shromažďování

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Angela Merkelová
Francouzský prezident Emmanuel Macron
Francouzský prezident Emmanuel Macron během tiskové konference konané 25. dubna 2019.
4
Fotogalerie

Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst počtu nových případů koronavirové infekce. Oznámila to po jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová, která upozornila na znepokojivé tempo šíření nákazy. Celoplošná karanténní opatření vyhlásil i prezident Francie Emmanuel Macron.

Kancléřka se na videokonferenci s premiéry spolkových zemí dohodla, že se do konce listopadu uzavřou hospody, bary, restaurace, divadla či kina, otevřené naopak zůstanou školy, školky nebo obchody. Omezeno bude i shromažďování, sejít se bude moci maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností.

"Dohodli jsme se na velmi tvrdých opatření," řekla Merkelová. S tím na tiskové konferenci souhlasili i berlínský primátor Michael Müller a bavorský premiér Markus Söder, který dnešek označil za den těžkých rozhodnutí.

Podle kancléřky je nezbytné ke karanténě, kterou označila jako "částečnou uzávěru", přistoupit, neboť šíření koronaviru se dramaticky zrychluje. Merkelová prohlásila, že epidemie se šíří exponenciálně a že zatímco za úterý oznámil Institut Roberta Kocha takřka 15 tisíc nakažených, před týdnem to byla polovina.

Merkelová vyzvala občany, aby zvážili nutnost cest a návštěv příbuzných. Upozornila, že během uzávěry nebude možné turistické ubytování v hotelech a že umožněny budou jen nezbytné služební cesty.

Müller řekl, že pokud veřejnost nadcházející čtyři týdny bude opatření solidárně a zodpovědně dodržovat, pak existují dobré vyhlídky na zvládnutí krize a na zlepšení nepříznivého vývoje. K solidárnímu chování vyzval také Söder.

Opatření zpřísňuje i Francie. Od pátku budou zavřené restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od jarního takzvaného lockdownu, který trval osm týdnů, ale zůstane otevřená většina škol.

Macron v televizním projevu řekl, že druhá vlna pandemie bude pravděpodobně horší než první. Všechny regiony už jsou oblastmi s vysokým rizikem nákazy, zdůraznil. Podle něj by bylo nepřijatelné třídění pacientů v nemocnicích, zároveň je ale třeba ochránit ekonomiku a hospodářství se nesmí zastavit. Prezident také odmítl strategii získání kolektivní imunity. Ta by si podle něj vyžádala na 400 tisíc mrtvých navíc. Prezident připustil, že koronavirus se šíří rychleji, než se předpokládalo.

Šéf Elysejského paláce upřesnil, že univerzity budou muset přejít na dálkovou výuku a že i práce z domova by měla být obecným pravidlem. Povolené podle něj budou například návštěvy v pečovatelských domech. Zároveň vyzval občany, aby zůstávali co nejvíce doma.

Macron řekl, že za dva týdny se uvidí, zda se situace zlepšila, což by umožnilo otevření některých obchodů, které nejsou považovány za nezbytné. Denní nárůsty infikovaných však musí klesnout na přibližně 5000 z nynějších téměř 40.000.

Francie, která má na 67 milionů obyvatel, dnes ohlásila 36 437 nově nakažených za posledních 24 hodin, zatímco v úterý to bylo 33.417. Za celou dobu pandemie bylo v zemi evidován milion a čtvrt nakažených.

Nových úmrtí pacientů s covidem-19 dnes Francie registruje 244, ovšem v úterý jich bylo dokonce 523 - nejvíce od dubna. Dohromady tak už v zemi zemřelo 37.785 nakažených, což patří mezi nejhorší bilance na světě.