Banky a investoři prodávají. Západ se zbavuje měn rozvíjejících se zemí

Indická rupie

Indická rupie Zdroj: CC BY 2.0: balu

Dav soukromých investorů chvatně opouštějící rozvíjející se země letos vydatně podporují i centrální bankéři nejvyspělejšího světa. Ve velkém totiž redukují své rezervy uložené ve slábnoucích měnách těchto regionů, a prohlubují tak zdejší napjatou hospodářskou situaci.

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu klesly rezervy hlavních centrálních bank ve vedlejších měnách jen za první pololetí o bezmála 30 procent. Ve srovnání s loňským vrcholem pak angažovanost světových centrálních bank vůči rozvíjejícím se zemím klesla o 180 miliard dolarů.

Výprodeje se dotýkají letos těžce zkoušených měn, jako je indická rupie, brazilský real či mexické peso. „Centrální banky se staly o poznání opatrnější vůči střednědobým a dlouhodobým vyhlídkám pro měny rozvíjejících se zemí,“ uvedl měnový stratég Citi Steven Englander pro Reuters. Citi předpokládá, že trend setrvá i nadále. Světové centrální banky by tak mohly do konce roku vymést ze svých bilancí aktiva rozvíjejících se regionů za dalších 30 až 40 miliard dolarů.

Obrovskou popularitu rozvíjejících se zemí u investorů odstartovala politika levných peněz amerického Fedu. Nízko úročenými úvěry investoři financovali projekty v rizikových zemích, jejichž ekonomiky a potažmo akciové trhy zažily období pohádkového růstu. Stopku celé idyle postavil letos v květnu avízem o utažení měnové politiky opět Fed. Kapitál se začal vracet pod sochu Svobody a velcí hráči se začali s pokorou vracet k sílícímu dolaru. Mezi nimi i centrální banky.

Nakonec jsou to paradoxně opět centrální banky vyspělého světa, jež v posledních týdnech nabízí rozvíjejícímu se světu pomocnou ruku. Vůle Fedu pokračovat v dolarových stimulech ve stejné míře i nadále dala zdejším ekonomikám trochu času navíc. Prozatím umožnila stabilizaci jejich měnových kurzů a zpomalila odliv kapitálu. Experti však varují, že jde o úlevu pouze dočasnou. „Rozvíjející se trhy jen dostaly více času na nutné strukturální reformy,“ míní analytik James Lord z Morgan Stanley.

Hlavní rezervní měnou zůstává i letos s velkým náskokem americký dolar. Globální hospodářská krize nicméně přispěla k mírnému poklesu jeho významu. Zatímco v předvečer pádu Lehman Brothers tvořil podíl dolaru na rezervách centrálních bank vyspělého světa 58,5 procenta, letos v prvním pololetí to bylo již necelých 56 procent. Euro podobně jako před krizí tvoří přibližně pětinu rezerv hlavních centrálních bank.