Bublina na trhu s dřívím splaskla. Cena na chicagské burze prudce padá

Dřevo jako investice

Dřevo jako investice Zdroj: Profimedia

Jen letos dokázali investoři vydělat na dřevu rovnou třetinu vkladu, což kupříkladu znamená čtyřnásobek výnosu technologického indexu Nasdaq.
Kdo má dnes dřevo, ten je boháč.
3
Fotogalerie

Po doslova raketovém jarním růstu se cena stavebního dříví na chicagské burze vrací rychle zpátky na zem. Termínový kontrakt s dodáním v červenci uzavřel ve čtvrtek čtyřicet procent pod rekordním vrcholem ze začátku května. To může být úleva pro stavební firmy i rodiny, které se chystají pořídit dům.

Ve čtvrtek činil kurz na konci dne 1009,9 dolaru za tisíc palubních stop řeziva (v této objemové jednotce se obchoduje na burzách, odpovídá zhruba 2,36 metru krychlového – pozn. red.) s tím, že 10. května kurz vyletěl nad rekordních 1700 dolarů. Za posledních šestnáct obchodních dní cena klesla čtrnáctkrát. Prudce padá i cena dřeva na spotovém trhu, tedy trhu s okamžitým dodáním.

V předešlých měsících hnal cenu nahoru výrazný nárůst stavební aktivity ve Spojených státech. Vývoj souvisel se svižným ekonomickým oživením daným doznívající koronakrizí a nízkými úrokovými sazbami u hypoték.

Ve Spojených státech dřevo představuje základní stavební prvek většiny domů. Experti v jedné chvíli odhadovali, že rekordní ceny dříví zvýší v průměru náklady na stavbu rodinného domu o přibližně 36 tisíc dolarů, zhruba čtvrt milionu korun. 

Navíc už během pandemie lidé trávili více času doma a mnohem více než v minulosti rekonstruovali a vylepšovali domy. To rovněž táhlo poptávku vzhůru. Nabídku naopak srážela dolů protipandemická opatření omezující zpracování dříví i objem dodávek. Výpadek tak v jeden čas měly dodávky z Kanady.

Na raketovém vzestupu cen se podepsali i maloobchodní prodejci a stavební firmy, když hromadili materiál v obavě, že ho kvůli vysoké poptávce nebude dost. „Všichni nakupovali více dřeva, než potřebovali,“ řekl deníku Wall Street Journal Mike Wisnefski, ředitel online tržiště MaterialXchange. Kromě toho dříví, ať už fyzicky, či přes finanční kontrakty na burze, kupovali také spekulanti.

Otázkou nyní je, kam až cena stavebního dříví spadne. Nadále se totiž nakupuje a prodává mnohem výše než v minulosti. Například ještě na přelomu loňského října a listopadu se cena pohybovala mezi 500 a 600 dolary za tisíc palubních stop. A v letech 2015 až 2019 byla průměrná cena na chicagské burze 380 dolarů. Podle analytiků by ceny mohly dál klesat i díky prodejům ze strany firem, které předtím naopak hromadily zásoby. 

Podle Devina Stockfishe, ředitele společnosti Weyerhaeuser, která obchoduje s dřívím, ceny v dohledné době klesnou pod tisíc dolarů. „Nemyslím si, že  současné ceny jsou novým normálem,“ prohlásil před několika dny na odvětvové konferenci REITweek 2021.

Dodal však, že i v dalších letech očekává silnou poptávku po stavebních materiálech včetně dříví. To by na druhé straně pokles cen tlumilo.

Svět se potýká s nedostatkem surovin. Jaké budou důsledky:

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub