Evropě chybí dřevo, které skupují Američané na renovace domů

Na nedostatek materiálu a zdržení dodávek si začínají po Evropě stěžovat například firmy, které montují dřevostavby. (ilustrační foto)

Na nedostatek materiálu a zdržení dodávek si začínají po Evropě stěžovat například firmy, které montují dřevostavby. (ilustrační foto)

Časy přebytku kůrovcového dřeva jsou pryč.  (ilustrační foto)
Časy přebytku kůrovcového dřeva jsou pryč.  (ilustrační foto)
Na nedostatek materiálu a zdržení dodávek si začínají po Evropě stěžovat například firmy, které montují dřevostavby. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Zatímco ještě nedávno byl na českém i evropském trhu přebytek měkkého dřeva z jehličnanů, nyní se situace otočila. Zejména stavební firmy hlásí nedostatek a zdražování suroviny. Na vině je globální poptávka, které dominují Spojené státy. Ceny suroviny tam raketově vzrostly a dovoz ze starého kontinentu stoupá poté, co se Američané v době pandemie vrhli do stavby a renovací obydlí.

Lehký a ohebný materiál ze smrků, jedlí a borovic slouží zejména pro konstrukci dřevostaveb, ale také oken, dveří či schodů. Zásoby dřeva z kůrovcové kalamity jsou přitom minulostí, prakticky vše už je zpracované. „Vzhledem k vysoké poptávce a nedostatku suroviny letí ceny vzhůru,“ konstatoval obchodní ředitel RD Rýmařov Jiří Pohloudek.

„Východisko z toho není, protože se snižuje těžba kulatiny. Je přetěžená v důsledku kůrovcové kalamity. Zpracovatelské kapacity jsou hladové a existují závazky na export kulatiny,“ vysvětlil současné potíže s tím, že rostou nejen ceny dřeva, ale i dalšího stavebního materiálu.

„O dřevo teď bojují všichni, je to celoevropský problém,“ potvrdila nepříznivou situaci i Katrin Marušíková z ostravské společnosti Marušík Holz, která se zabývá velkoobchodem i maloobchodem stavebního řeziva. Odhaduje, že ceny zejména KVH hranolů (Konstruktionsvollholz, konstrukční stavební dřevo – poz. red.) a palubek ve srovnání s předkoronavirovým obdobím vzrostly o třicet procent.

Nedostatkem dřeva tak netrpí jen český trh. Problémy hlásí kupříkladu slovenské firmy, které dřevo často kupují zpracované od německých a rakouských firem. Tvrdí, že v posledních týdnech tito dodavatelé zvedli ceny o třicet až padesát procent. „Už začínají krátit dodávky,“ řekl deníku Sme Vladimír Krížo ze společnosti Drevodom Orava. Dodací lhůty se podle něj prodlužují ze tří týdnů až na tři měsíce.

Němečtí výrobci palet zase nedávno varovali, že pokud se situace nezmění, nedokážou dodávat dostatek výrobků. Na nespolehlivost dodávek si v zemi stěžují i nábytkáři, podle kterých ovšem chybí v podstatě veškerý materiál.

Příčinou zdražování a výpadků v zásobování je dramatický globální růst poptávky po dřevu tažený Spojenými státy. Američané v době koronavirových restrikcí, přísunu peněz od vlády a levných hypoték stavějí a renovují. Tamní pily přitom loni nejdříve utlumily provoz, protože nečekaly, že stavební materiál bude tak žádaný. Obnovení provozu pak komplikovala pandemie.

Přestože se ve Spojených státech v poslední době produkuje nejvíce dřeva za třináct let, jeho ceny lámou rekordy a jsou vyšší než na starém kontinentu. Z Evropy se podle Sme do USA loni vyvezlo 3,5 milionu krychlových metrů této suroviny, jen export z Německa stoupl o 54 procent. Evropské stromy navíc nahrazují klesající dovoz z Kanady.

K růstu cen v Evropě přispívá i stále stoupající čínská spotřeba a fakt, že velký producent Rusko od příštího roku nebude nezpracované a pouze částečně zpracované dřevo vyvážet, aby podnítilo rozvoj místního průmyslu.