Buffett investoval do vývojáře her Activision, Gates do drůbežáren a kanadských železnic

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů.

Investor Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi v USA. Jeho jmění přesahuje sto miliard dolarů. Zdroj: reuters

Nákup akcií amerického tvůrce počítačových her Activision byl v posledním loňském čtvrtletí nejvýznamnější investicí konglomerátu Berkshire Hathaway vedeného miliardářem Warrenem Buffettem. Vyplývá to z hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry. Povinná oznámení o svých portfoliích zveřejnily v posledních dnech i hedgeový fond Third Point miliardáře Daniela Loeba, největší evropský podílový fond Fundsmith či nadační fond Billa a Melindy Gatesových.

Společnost Berkshire Hathaway vlastnila k 31. prosinci 14,7 milionu akcií firmy Activision, která vytvořila například populární hru Call of Duty. Hodnota podílu byla k uvedenému datu 975 milionů dolarů, téměř 21 miliard korun. Od té doby se však zvýšila o pětinu, a to díky plánu softwarové společnosti Microsoft na převzetí.

Berkshire nejspíše v posledních třech měsících loňského roku využila poklesu hodnoty herního vývojáře. Nastal v důsledku nežádoucí pozornosti, kterou na sebe společnost Activision upoutala obviněními z diskriminace a sexuálního obtěžování.

Akcie Activisionu, které v prosinci stály i méně než 60 dolarů, se v současnosti obchodují okolo 81 dolarů. Microsoft přitom nabízí 95 dolarů za kus. Nižší aktuální cena odráží nejistotu týkající se postupu úřadů, které ve Spojených státech dohlížejí na hospodářskou soutěž. Na jejich zamítavém stanovisku by mohla transakce ztroskotat. 

Investoři zpravidla čtvrtletní oznámení o vývoji portfolia Berkshire Hathaway bedlivě sledují, neboť příklady úspěšného Warrena Buffetta táhnou. O investicích společnosti Berkshire Hathaway však nerozhoduje vždy jen on, portfolio mají na starosti také investiční manažeři Todd Combs a Ted Weschler. O nákupu akcií Activisionu tak mohl rozhodnout některý z nich.

Za zmínku také stojí, že Berkshire zvýšila svou pozici v ropném těžaři Chevron. Naopak pokračovala v odprodeji akcií farmaceutických společností AbbVie a Bristol Myers-Squibb. Snížila také počet držených akcií firem Visa a MasterCard.

Největší položkou v burzovním portfoliu zůstávají akcie Applu. Hodnota nakoupených cenných papírů činila ke konci roku přibližně 157 miliard dolarů.

Fond Third Point řízený investorem a miliardářem Danielem Loebem v posledních třech měsících roku 2021 doplnil portfolio například o akcie ambiciózní automobilky Rivian, poradenské společnosti Accenture, cestovatelského portálu Expedia či autopůjčovny Hertz, která se dokázala „vyhrabat“ z bankrotu.

Největší evropský podílový fond Fundsmith Equity Fund, který ve Velké Británii a i v kontinentální Evropě spravuje aktiva v hodnotě více než 30 miliard liber, přes 875 miliard korun, otevřel v posledním čtvrtletí 2021 pozici v akciích americké internetové skupiny Alphabet. Fond, jehož portfolio manažerem je Terry Smith, nakoupil 420 tisíc akcií, jejichž tržní hodnota byla v závěru roku 1,2 miliardy dolarů.

Fond také přikupoval akcie Amazonu, naopak zredukoval o pětinu pozici v akciích americké firmy Intuit, která vyvíjí účetní a daňový software. Důvodem byl patrně výběr zisků.

Hlášení Komisi pro cenné papíry dodal také nadační fond Melindy a Billa Gatesových. Nově se v jeho portfoliu v závěru loňského roku objevily akcie kanadského nákladního železničního dopravce a majitele tratí Canadian Pacific Railway a amerických drůbežáren Sanderson Farms. Nadace naopak o třetinu snížila počet držených akcií Microsoftu.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub