Akcie velkých technologických firem už nepatří do jednoho pytle. Příkladem je Meta Platforms

Meta Platforms

Meta Platforms Zdroj: profimedia.cz

Kurz akcií společnosti Meta Platforms, kterou řídí zakladatel Mark Zuckerberg, se v předchozích dnech prudce propadl.
2
Fotogalerie

V předchozích letech platilo, že burzovní investoři takřka nemohli udělat chybu koupí akcií velkých amerických technologických firem, jako jsou Apple, Amazon, Alphabet či Meta Platforms. Díky jejich dominanci, ať už v e-commerce, internetovém vyhledávání, cloudech, prodeji chytrých telefonů či v oblasti sociálních sítí, byla pozice jejich cenných papírů zdánlivě neochvějná. Minulý týden však trhem otřásl prudký propad kurzu provozovatele Facebooku.

„Investoři už pochopili, že nelze házet všechny technologické tituly do jednoho pytle,“ komentovala pro deník E15 vývoj Anna Píchová, hlavní analytička společnosti Cyrrus. „I přesto, že všechny patří do sektoru technologií, jsou jejich produkty odlišné, stejně jako faktory, které ovlivňují poptávku po daných službách a hospodářský výsledek jednotlivých firem,“ dodala. 

„Jako skupina mají tyto firmy za sebou  více než deset silných let. Aktuálně se však začínají objevovat trhliny,“ řekla v podobném duchu listu Wall Street Journal Amy Kong, investiční ředitelka společnosti Barrett Asset Management.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Burzovní index NYSE FANG+ od začátku roku odepsal přes deset procent. Jeho součástí jsou kromě zmíněných firem také akcie internetové televize Netflix, výrobce grafických karet NVidia, automobilky Tesla, sociální síť Twitter a čínských skupin Alibaba a Baidu. Chybí Microsoft, který se mezi velké technologické firmy rovněž řadí. 

Pro srovnání, hlavní americký index S&P 500 letos ztratil přibližně šest procent hodnoty. Na druhé straně za posledních pět let narostl NYSE FANG+ více než trojnásobně.

Největší „zásluhu“ na poklesu ukazatele NYSE FANG+ v letošním roce mají akcie společnosti Meta Platforms, které šéfuje její zakladatel Mark Zuckerberg. Minulý čtvrtek, po zveřejnění výsledků hospodaření, spadla tržní hodnota firmy během jediného dne o více než 200 miliard dolarů, zhruba 4,24 bilionu korun, tedy nejvíce v historii globálních akciových trhů. Čísla byla slabší, než investoři a analytici očekávali. Horší byl také výhled hospodaření.

Ukazuje se tak, že postavení společnosti Meta Platforms, a hlavně její sítě Facebook, není tak silné, jak se možná mnozí experti domnívali. Důvodem je mimo jiné tvrdá konkurence například v podobě aplikace TikTok, kterou vlastní čínská společnost ByteDance.

 „Při posledním reportu výsledků se zhmotnily černé scénáře části investorů. A pokud zatím u Mety důvody k prodeji nebyly, tak nyní jich investoři dostali několik. Ať už v podobě nepřízně ze strany uživatelů a ztrácení mladé generace, nebo vysokých investic do metaverse. Tento projekt mnozí zpochybňují,“ uvedla Píchová.

„Na Facebooku se také negativně projevilo omezení cílení reklamy za strany Applu,“ dodala s tím, že sociální síť kvůli tomu přijde až o deset miliard dolarů tržeb. Příjmy z reklamy jsou podle ní nadále velmi solidní a vykázaly růst. „Nicméně pokud v budoucnu nebude komu reklamy ukazovat a jak je cílit, celý byznys ztroskotá,“ varovala.

Úterní obchodování na burze Nasdaq zakončily akcie Meta Platforms na 220 dolarech. Dostaly se tak zhruba o třetinu níže, než byly na začátku roku. Tržní hodnota firmy, která provozuje také síť Instagram a komunikační aplikace WhatsApp a Messenger, se kvůli tomu dostala těsně pod 600 miliard dolarů. Loni v létě přitom kapitalizace překonala hranici jednoho bilionu dolarů.

Mnozí investoři, zejména pak drobní, nejspíš čekali, že se kurz akcií Meta Platforms rychle zotaví a propadu kurzu využili v předchozích dnech k nákupům. Ukazují to například statistiky největší americké brokerské firmy Fidelity. Hned minulý čtvrtek Fidelity zaznamenala téměř 65 tisíc příkazů k nákupu tohoto titulu, čtyřikrát více než činil počet prodejních pokynů. S velkým odstupem následovaly příkazy na nákup akcií firem Tencent a Amazon. 

Nákupy individuálních klientů převažovaly i v dalších dnech, trhem však hýbou větší hráči, například hedgeové či podílové fondy. A zdá se, že právě velcí investoři budoucnost firmy Meta Platforms stále vyhodnocují.

Na rozdíl od Meta Platforms se letos akciím ostatních velkých technologických firem vede lépe, i když ani jim se nevyhnuly poklesy. Akcie Microsoftu odepsaly od začátku roku k závěru úterního obchodování téměř deset procent. Ztráty do pěti procent zaznamenaly cenné papíry firem Apple, Amazon a Alphabet. S více než 30procentním propadem se naopak řadí mezi poražené akcie televize Netflix, jíž počty předplatitelů nerostou jako dříve.

„Obecně u velkých technologických firem stále vidím potenciál, hlavně u těch, které mají konkurenční výhodu a jejichž produkt je jen málo nahraditelný,“ řekla Píchová z Cyrrusu. Proto se jí zamlouvají akcie společností Alphabet, Apple či Microsoft. Za zajímavou investiční příležitost označila také firmu Intuit, která vytváří populární software využívaný pro zpracování daní či správu osobních a firemních financí.