Burza v Kladně prodala za pololetí plyn a elektřinu za 737 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Českomoravská komoditní burza v Kladně (ČMKBK) za letošní první pololetí prodala dodávky energie za 737 milionů korun. Odběratelé v aukcích zakoupili 857 gigawatthodin plynu a 102 gigawatthodin elektřiny, sdělil dnes mluvčí burzy Martin Soukup. Trh s elektřinou burza otevřela na začátku loňského roku, se zemním plynem loni v létě. Od té doby se na burze s energiemi uskutečnily obchody za 1,154 miliardy korun.

Podle předsedy burzovní komory ČMKBK Pavla Štorkána oproti loňsku převažují obchody na trhu s plynem kvůli rozhodnutí německé vlády o odstoupení od jaderné energetiky, což způsobilo skokový růst cen elektřiny. Řada odběratelů se podle něj raději rozhodla s jejím nákupem vyčkat do doby, až se rozkolísaná cenová hladina stabilizuje a bude jasnější budoucí vývoj.

„Cena elektřiny, kterou na jaře vyhnaly vzhůru různé černé scénáře, nyní poklesla na úroveň, která je nižší než po březnovém cenovém skoku, ale vyšší než na přelomu loňského a letošního roku. Je zřejmé, že si hlavní hráči na trhu udělali reálné odhady dopadu uzavření jaderných elektráren v Německu,“ míní Štorkán. Dodal, že doba „relativně levné elektřiny“ a milionových meziročních úspor je zřejmě minulostí.

I tak prý stále roste zájem o nákup energií v komerční i státní sféře. Státní instituce díky aukcím podle svých propočtů ušetří meziročně i desítky milionů korun. Na ČMKBK loni například nakupovalo zásoby elektrické energie od ústecké společnosti Centropol Energy ministerstvo vnitra. Podle vyjádření bývalého ministra vnitra Radka Johna (VV) díky tomu resort letos ušetří zhruba 38 milionů korun. Loni na burze nakupoval elektřinu také Zlínský kraj, který avizoval úspory 23 milionů korun.