Burzovní výhled 12. - 16. 3. 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investoři se v novém týdnu zaměří na další sérii makrodat ze Spojených států, náladu ovšem může nejvíce ovlivnit úterní zasedání Fedu. V Evropě bude nejvíce živo okolo Řecka, které se domluvilo s valnou většinou soukromých investorů na směně dluhopisů. Pozornost trhu se podle řady analytiků přesune k Portugalsku. Pražská burza bude reagovat na dění na vyspělých evropských trzích, z domácích zpráv budou zajímavá hospodářská čísla Pegasu Nonwovens a KIT Digital.

Wall Street

Americké akcie dokázaly díky pátečním dobrým číslům z trhu práce posunout týdenní skóre zhruba na nulu, s výjimkou Dow se hlavní indexy přehouply do plusu - S&P 500 +0,09 procenta, Nasdaq +0,41 procenta. Pro oba indexy to byl čtvrtý růstový týden v řadě.

„V úterý došlo ke korekci, ale na konci týdne se zdá, že to byla pouze příležitost pro býky k nákupům za nižší ceny. Index S&P 500 klesl k supportu 1 340, který zafungoval jako virtuální trampolína,“ napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Investoři přijali zprávy o dohodě řecké vlády se soukromými investory do tamních dluhopisů nejdříve s úlevou, v pátek v podvečer navíc ISDA (agentura pro swapy a deriváty) rozhodla, že restrukturalizace dluhů Řecka spouští plnění kontraktů CDS, tedy pojistek pro případ nesplácení. Až další dny a týdny ovšem ukáží, zda řecké „řešení“ nevyvolá paniku ohledně dalších zemí, především Portugalska, které je „dvojkou“ na seznamu kandidátů státního bankrotu v eurozóně.

datumudálost
13/3Maloobchodní tržby
13/3Fed - zasedání FOMC
15/3Týdenní žádosti o podporu
15/3Index důvěry filadelfského Fedu
15/3Index cen výrobců
16/3Index spotřebitelských cen
16/3Průmyslová výroba
16/3Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity

V novém týdnu bude americký makrokalendář velice nabitý. O náladě spotřebitelů utrácet nejvíce napoví maloobchodní tržby, jejich důvěru v ekonomické oživení zmapují indexy důvěry filadelfského Fedu a především Michiganské univerzity.

Hlavní slovo ve vývoji trhu ovšem může mít zasedání rady guvernérů Fedu. Sazby zůstanou podle předchozích vyjádření nulové až do roku 2014, důležitý bude ovšem názor guvernérů na vývoj americké ekonomiky.

„Fed podle všeho zůstane v režimu počkáme a uvidíme, jehož jsme svědky již delší dobu,“ předpovídá Michelle Meyer, ekonomka z Bank of America Merrill Lynch. „Velká část trhu doufala ve třetí kolo kvantitativního uvolňování (QE3), ovšem k němu podle mě v nejbližších měsících nedojde, ekonomická data jsou totiž stále velice dobrá.“ (Zdroj: CNBC)

Podle ekonomky bude Fed pokračovat v Operaci Twist, v rámci níž prodlužuje průměrnou dobu splatnosti dluhopisů. QE3 je podle ní otázkou nejdříve druhého, spíše až čtvrtého kvartálu 2012.

Sledované budou nadále ceny ropy, především v souvislosti s hrozícím válečným konfliktem Izraele a Íránu. Vysoká cena ropy by mohla ohrozit nejen americký ekonomický růst.