Cena bitcoinu letos vzrostla sedmkrát, přibývá varování před bublinou

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia

Tisíc dolarů, dva tisíce dolarů, tři tisíce dolarů, pět tisíc dolarů a ve čtvrtek sedm tisíc dolarů. Bitcoin letos láme další a další rekordy. A s tím se množí rovněž varování před bublinou. 

„Tempo růstu se zrychluje, což je znak bubliny," uvádí expert na digitální měny Petr Sobotka s tím, že čeká „korekci v řádu hodin a dnů.“ Konzervativním investorům nyní investici do bitcoinů rozhodně nedoporučuje.

Před investicemi do digitální měny ale varují rovněž velká jména finančního světa. „Jediným důvodem, proč nakupovat nebo prodávat bitcoin, je v současnosti zisk, což je jasná definice spekulace a jasná definice bubliny,“ komentoval rekord šéf švýcarské banky Credit Suisse Tidjane Thiam. Zároveň dodal, že ve finanční historii podobné spekulace „jen zřídka skončily happy endem“.

Kryptoměně číslo jedna nemůže přijít na jméno ani šéf americké velkobanky JPMorgan James Dimon nebo šéf největšího světového správce aktiv Blackrock Larry Flint. Dimon minulý měsíc prohlásil, že investoři dostatečně hloupí, aby koupili bitcoin za to „jednoho dne zaplatí“.

Podobná varování už ovšem říkají finančníci pravidelně během roku, ale bitcoin stále roste. „Zájem je stále větší. Je to více medializované,“ říká Martin Stránský, zakladatel společnosti společnosti world BTC business, která zprostředkovává nákup bitcoinů.  Právě zájem drobných investorů táhne měnu vzhůru. A to zejména v Asii.

„Našli se lidé, kteří během chvilky hodně vydělali, což přitáhlo pozornost médií,“ uvedl již dříve Kim Jin-heong z jihokorejského poskytovatele služeb v oblasti kryptoměn Coinone. „A následně i lidé, kteří předtím o virtuálních měnách nevěděli vůbec nic, začali investovat, protože si mysleli, že je to způsob, jak rychle vydělat velké peníze,“ dodává. Nutno podotknout, že se jim to podle letošního vývoje pravděpodobně podařilo.

Tržní kapitalizace kryptoměn přitom stále dosahuje jen zlomku nechvalně proslulé dotcom bubliny z přelomu tisícíletí, mimo jiné proto, že bitcoinu stále nepřišli na chuť institucionální investoři, přestože první snahy o adopci z jejich strany již probíhají. Držitelé bitcoinů proto i z těchto důvodů očekávají další růst ceny. 

Zajímáte se o kryptoměny a chcete poradit? Předplatitelé E15 Premium se mohou v investiční poradně obrátit na evangelistu bitcoinu Karla Fillnera >>>

Na současném vývoji přitom bitcoin vydělává ještě jedním způsobem. Upevňuje svou dominanci mezi digitálními měnami. Tržní hodnota bitcoinu byla v pátek odpoledne 121,7 miliardy dolarů, přičemž hodnota všech kryptoměn dosáhla výše 199,2 miliardy dolarů.

Ostatně právě uplynulý týden cena bitcoinu rostla na rozdíl od ostatních digitálních měn. „Ceny ostatních měn klesají a lidé přesouvají kapitál zpět do bitcoinu, kde vidí nejvyšší potenciál,“ upozorňuje Sobotka s tím, že bitcoin i po devíti letech těží z toho, že byl první na trhu.

Na druhou stranu se však objevují i problémy spojené s bitcoinem. „Transakční kapacita bitcoinu je už naplněna, což vedlo k růstu transakčních poplatků. Ty jsou v řádu až čtyř dolarů,“ uvádí expert na digitální měny Petr Sobotka a dodává: „Pro drobné platby je proto bitcoin nepoužitelný a část komunity se z tohoto důvodu chce odštěpit.“

Spory panují ohledně řešení, které by bitcoinové transakce zefektivnilo. Jedním z navrhovaných postupů je navýšení kapacity jednotlivých datových „balíčků“ s informacemi o transakcích.

Část programátorů ale varuje, že tento návrh v jeho současné podobě ohrožuje bezpečnost bitcoinové sítě. Sami prosazují sofistikovanější řešení, například přidání funkcí přímo na podporu mikroplateb.

Není proto v tuto chvíli jasné, která "verze" bitcoinu bude ta hlavní, v krajním případě by se transakční řetězec nejpopulárnější kryptoměny rozdělil na dva s odlišnými technickými parametry.