Chmurná předpověď srazila tržní hodnotu Erste o 27 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erste Group

Akcie rakouské finanční skupiny Erste Group Bank, která vlastní Českou spořitelnu, se dnes propadly o 16 procent. Tržní kapitalizace banky se tak snížila o více než 1,1 miliardy eur (přes 27 miliard krun). Důvodem propadu je čtvrteční varování Erste, že kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku čeká za celý letošní rok rekordní ztrátu.

Akcie banky se na vídeňské burze odpoledne sesunuly na dvanáctiměsíční minimum 19,58 eura a utrpěly nejhlubší ztrátu ze všech evropských bank. Index vídeňské burzy ATX kvůli nim ztrácel přes tři procenta. Na pražské burze propad Erste dosáhl 14,65 procenta.

Matka České spořitelny ve čtvrtek po uzavření trhů oznámila, že letos čeká rekordní čistou ztrátu až 1,6 miliardy eur. Nepotřebuje sice navýšit kapitál, nevyplatí však za letošní rok dividendu. Analytici přitom letos čekali zisk 570 milionů eur a dividendu 37 centů na akcii.

Špatné zprávy z východu

Erste uvedla, že ziskovost její maďarské součásti zasáhne snaha Budapešti přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo prudké oslabení domácí měny za finanční krize. Maďarský parlament dnes schválil vládní návrh, podle něhož budou banky muset odškodnit klienty za své praktiky při stanovování poplatků a úroků u úvěrů a při určování kurzů u devizových půjček.

Dnešní zákon byl prvním legislativním krokem v plánu ulevit Maďarům, kteří si v minulém desetiletí masově brali populární nízkoúročené úvěry v západních měnách. Vláda premiéra Viktora Orbána hodlá tento problém ještě letos definitivně smést ze stolu a konečným krokem by mělo být převedení devizových úvěrů na půjčky ve forintech. Z toho budou mít banky další rozsáhlé náklady.

Výsledky rumunské divize Erste zase negativně ovlivní zvýšení rezerv související se snahou tamní centrální banky snížit objem špatných úvěrů v bankovním systému předtím, než Evropská centrální banka (ECB) spustí prověrku velkých evropských bank. Erste bude muset kvůli vývoji v obou zemích zvýšit rezervy proti rizikům z původně plánovaných 1,7 miliardy na zhruba 2,4 miliardy eur. V Rumunsku pak dojde k prověření všech nehmotných aktiv za 800 milionů eur, uvedla banka. “To může vést k úplnému odepsání tohoto majetku,“ dodala Erste.

Šéf bankovní skupiny Andreas Treichl si dlouhodobě stěžuje na vysoké bankovní daně, které už nemusí platit jen v Rakousku, ale i v Maďarsku a Slovensku. Celkem musela loni Erste Group na bankovních daních a daních z finančních transakcí zaplatit 311 milionů eur. „Daňové zatížení Erste Group dosahuje 90 procent,“ řekl.

Akcie Erste Group v posledních pěti letechAkcie Erste Group v posledních pěti letechAkcie Erste Group v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Na kroky Budapešti si budou muset vyčlenit zvýšené rezervy i další banky. Maďarská centrální banka odhadla, že finanční sektor budou dnes schválené kroky stát 600 až 900 miliard forintů (až 80 miliard korun). Riziko nestability to ale podle ní do bankovního systému nevnese a banky kvůli tomu nebudou muset zvyšovat kapitál.

Kvůli možným dopadům kroků maďarských úřadů klesly akcie další rakouské banky Raiffeisen Bank International o pět procent. Raiffeisen uvedla, že dopad maďarských opatření ještě nezhodnotila, ale dodala, že její rumunské aktivity si vedou dobře a požadavky tamní centrální banky ji nepoznamenají.

O více než dvě procenta klesly dnes akcie belgické KBC a italské UniCredit, což jsou další banky působících na maďarském trhu. Ty se zatím k dopadu zákona na své aktivity nevyjádřily.

Loni se čistý zisk Erste Group Bank propadl na pouhých 61 milionů eur z 483,5 milionu eur v předchozím roce. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku.