Čína investuje do zlata. Na odbyt jdou mince, cihly i šperky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Julian Stratenschulte

Poptávka po zlatě v Číně podle odhadů vzroste do roku 2017 nejméně o 20 procent. Podle Světové rady pro zlato (World Gold Council) k tomu vybízí narůstající finanční stabilita a prosperita čínských domácností. Rada předpokládá, že nákup zlata v soukromém sektoru vzroste z 1132 tun na 1350 tun za rok.

V loňském roce Čína nakoupila rekordní množství tohoto vzácného kovu. Obyvatelé Číny investují převážně do šperků a mincí, výjimkou ale není ani nákup zlatých cihel, malých i dárkových slitků.

Nové zlaté investiční produkty znamenají, že ve střednědobém horizontu by poptávka mohla dosáhnout až 500 tun v roce 2017, což je nárůst o téměř 25 procent nad svou rekordní úrovní v loňském roce.

Podle Alberta Chenga z WGC je v Číně lačnost po zlatě hluboko zakořeněná. V posledních letech k tomu přispívá rapidní urbanizace, ta napomáhá vzestupu a prosperitě čínské střední třídy. Nárůst v osobních příjmech a prohlubování soukromých úspor čínských obyvatel k nákupu šperků a investicím do zlata motivují.

Cena zlata sice v minulém roce prudce klesala, z loňských 53,29 dolaru za gram na 42,62 dolaru, podle WGC je ale v Číně zlato stále vnímáno jako stabilní, přístupná investice ze strany spotřebitelů. Zejména pak s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí a nedostatek alternativních možností spoření je tato investice atraktivní.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let:Graf 15. 4. 2014.Graf 15. 4. 2014. | vagaday@mf.cz

Podle serveru BBC čínská vláda nákup zlata podporuje a dá se tak očekávat, že poptávka bude ještě více stoupat. Albert Chenga uvedl, že se čínská vláda snaží zachovat ekonomický růst a liberalizovat finanční systém. Tím otevírá trh i pro čínskou veřejnost.

Čína již loni předběhla v nákupu zlata Indii, to z ní činí největšího světového kupce zlata. Západ ovšem nezůstává pozadu. Podle WGC je zájem o zlato silný a to především v USA a Evropě.