Čína ruší daně na vývoz kovů a hliníkových tyčí

Těžba železné rudy (ilustrační foto)

Těžba železné rudy (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Peter Craven via Flickr

Již od května Čína zruší daně na vývoz wolframu a molybdenu a cla na export slitin železa, india a hliníkových drátů a tyčí. Oznámilo to čínské ministerstvo financí. Jeho rozhodnutí přichází v době, kdy se Peking snaží podpořit svoji zpomalující ekonomiku. Podle dřívější zprávy resortu obchodu se od května ruší také daně na vývoz vzácných kovů.

Zrušení daní a vývozních kvót u vzácných kovů se všeobecně očekávalo, protože Světová obchodní organizace (WTO) tento systém označila loni za diskriminační. Čína se na celosvětové produkci vzácných kovů podílí více než 90 procenty a na globálním vývozu těchto kovů 97 procenty. Tyto kovy jsou nezbytné pro technicky vyspělé produkty, jako jsou čočky do optických přístrojů, mobilní telefony, baterie elektromobilů, větrné turbiny anebo zbraně.

Výrobci cla obcházeli

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že Čína nebude od května uplatňovat daně na vývoz železných rud, vzácných kovů, wolframu a molybdenu. Země rovněž zruší vývozní cla na nelegované a legované hliníkové dráty a tyče, které se běžně používají v hutnictví a elektrárnách. Čínští výrobci se doposud snažili obejít cla na vývoz těchto tyčí a drátů a prodávali je spolu se strojním zařízením.

„Zrušení daní nebude mít velký vliv na vývoz v nejbližší době, protože vývoz těchto položek byl malý,“ řekl výkonný ředitel jedné z firem, která se zabývá vývozem těchto produktů.

Růst o polovinu

Vývoz rozpracovaných hliníkových produktů z Číny v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 49 procent na 1,07 milionu tun. Z toho 182 257 tun činily tyče, dráty a profily.

Čína sice oznámila, že zruší daň na určité typy zušlechtěných hliníkových slitin, nezmínila se však o hliníku, u kterého v současnosti uplatňuje vývozní daň 15 procent.