Cínovecké lithium míří na burzu v Londýně. Hledají se evropští investoři

Cínovec: vrtání průzkumných vrtů společnosti Geomet v létě 2014.

Cínovec: vrtání průzkumných vrtů společnosti Geomet v létě 2014. Zdroj: Pavel Reichl/Geomet

Cínovec: vrtání průzkumných vrtů Geometu v létě 2014.
Podzemní dobývání tzv. komorováním. Fotografie z prohlídkové štoly v německém Zinnwaldu.
Cínovec: budova starého závodu na zpracování cínovecké rudy zbouraná v roce 2011
Geologický řez ložiskem Cínovec v severojižním směru. Cín-lithiová ruda je vázána převážně na greisenová tělesa ve svrchní části kopule cínovecké žuly.
Vrtné jádro z průzkumného vrtu Geometu. V hloubce 172 až 178 m byl zachycen kontakt teplického ryolitu a greisenové rudy s dobře vyvinutým stockscheiderem (zvláštní typ žilné horniny).
7
Fotogalerie
S akciemi australské firmy European Metals Holding (EMH), která skrze český Geomet ovládá oprávnění pro průzkum lithiových ložisek na Cínovci, se již brzy začne obchodovat na burze v Londýně. Společnost chce pomocí vstupu na jednu z největších burz světa nalákat na možnou těžbu v Krušných horách evropské investory. Své akcie má zatím umístěné jen na burze v Sydney.

Vstup do Londýna je plánován na konec října. Půjde o duální listing na vedlejším trhu AIM. S akciemi EMH se tedy bude obchodovat současně v Británii i Austrálii, nové cenné papíry firma v této chvíli zatím nevydá.

„Cílem je usnadnit přístup dalším evropským investorům, kteří mají zájem o náš projekt i o lithium coby komoditu obecně,“ vysvětlil ředitel EMH Keith Coughlan. Podle něj výhoda Londýna tkví také ve větší koncentraci důlně-investičních firem zaměřených na lithium než v Sydney.

Londýnský AIM neboli Alternative Investment Market (alternativní investiční trh) je určen pro rostoucí společnosti. „Trh AIM je něco jako inkubátor pro menší firmy jako ta naše, neboť prozatím jsme malá firma, ale máme velké plány,“ dodal Coughlan. Tržní kapitalizace European Metals nyní činí 10,6 milionu australských dolarů (přes 184 milionů korun).

EMH před dvěma lety coby strategický investor zfúzoval s českou firmou Geomet, která má zmíněné průzkumné licence pro Cínovec. Tamní ložiska dnes žádaného lithia patří mezi nejbohatší na světě. Celý projekt možné těžby je však nyní ve fázi průzkumných vrtů, testování vzorků a propočtů rentability.

Cínovec je také jediný projekt, jemuž se EMH momentálně věnuje. Firma proto zatím vykazuje minimální příjmy. Pokud by se ovšem v Krušných horách začalo těžit, znamenalo by to v horizontu tří až pěti let několikamiliardové investice a vznik tří stovek pracovních míst. Navíc by se nedolovalo pouze lithium, ale i cín, wolfram a síran draselný. Ekonomicky má totiž smysl jen komplexní těžba.

Po uvedení v Londýně je podle Keitha Coughlana možné, že management rozhodne o emisi nových akcií. Naposledy firma vydala v červnu 18,75 milionu akcií v ceně osmi centrů za kus a získala za ně od evropských investorů 1,5 milionu australských dolarů (26 milionů korun). Mimo jiné přilákala britskou společnost Rare Earth Minerals, která v přepočtu za téměř 7,4 milionu korun získala v EMH podíl ve výši 6,65 procenta. Aktuálně se EMH v Sydney prodává za 14 centrů (2,44 koruny).

Vývoj akcií EMH za posledních 6 měsíců:Akcie EMHAkcie EMH | ASX

Firma potřebuje peníze právě na důkladný průzkum ložiska. Letos na jaře dokončila na základě prvních vrtů studii proveditelnosti za 20 milionů korun a nyní pokračuje další fází. Musí vypracovat předběžnou studii o rentabilitě těžby, která výrazně zpřesní údaje z předchozí fáze, a jejíž cena se vyšplhá na 100 milionů. Společnost nyní provádí další vrty, celkem jich plánuje kolem 25 vrtů o celkové délce 10 až 15 kilometrů.

Lithium se používá do baterií pro elektromobily, notebooky či smartphony nebo pro uchovávání energie ze solárních elektráren. Tržní cena uhličitanu lithného, což je forma, v níž se vysoce hořlavé lithium dodává, se za posledních 13 let zčtyřnásobila na nynějších zhruba šest tisíc dolarů za tunu. Zásoby pod Cínovcem se přitom odhadují na 330 tisíc tun. Podle dnešních cen tak jejich hodnota přesahuje 40 miliard korun a evropskou poptávku by pokryly na dvě desetiletí.

Bateriová kvalita
V Krušných horách se kovové rudy dolovaly už od středověku. Ve 20. století se ale těžba na obou stranách česko-německé hranice z ekonomických důvodů utlumovala. V Česku skončila v závěru 80. let. Poslední čtvrtstoletí ale cena kovů díky rostoucí poptávce podnícené nástupem nových technologií roste, což přitahuje geology i ke starým ložiskům na obou stranách hranice. Odhady výrobních nákladů lithia na Cínovci jsou pod klíčovou hranicí dvou tisíc dolarů za tunu, díky čemuž může české ložisko bojovat s jihoamerickou konkurencí a přitahuje tak pozornost mezinárodních investorů. Cínovecký uhličitan lithný má také čistotu na úrovni 99,56 procenta. To je důležitý údaj, protože znamená, že kov v takové kvalitě by Geomet mohl dodávat za nejvyšší možné tržní ceny výrobcům baterií. Pro ně je lithium nezbytnou složkou.