Čínská měna je nejsilnější za dvě desetiletí

čínský jüan

čínský jüan Zdroj: profimedia.cz

Jüan je nyní nejsilnější vůči dolaru za poslední téměř dvě dekády. Nedávné skokové posílení překvapilo řadu investorů. Čínská měna se v posledních týdnech pravidelně dostává na horní hranici denního povoleného limitu odchýlení od kurzu stanoveného centrální bankou.

Silný jüan je však v rozporu s celkovým zpomalením druhé největší ekonomiky světa. Za poslední tři měsíce jüan posílil o dvě procenta, což zaskočilo řadu investorů včetně velkých hráčů, kteří sázeli na pokles čínské měny v důsledku chladnoucího hospodářství a případných snah Pekingu o oslabení měny pro podpoření exportu.

„Je to něco vskutku pozoruhodného,“ potvrzuje Louis Kuijs z hongkongské pobočky Royal Bank of Scotland. „Lidová banka Číny (čínská centrální banka) překvapila trhy, apreciace jüanu je v souladu s názorem, že centrální bankéři si ze zpomalení čínské ekonomiky dělají o poznání méně těžkou hlavu než investoři a trhy,“ dodal Kuijs.

Jüan se nyní obchoduje v okolí 6,267 jüanu za dolar. Čínská měna byla takto silná naposledy před devatenácti lety. Po malé měnové reformě v červenci roku 2005, kdy Peking změnil zavěšení kurzu jüanu na dolar na zavěšení na koš několika měn, se čínská měna obchodovala za 8,11 jüanu za dolar.

Vývoj kurzu jüanu k dolaru na hongkongském offshorovém trhuVývoj kurzu jüanu k dolaru na hongkongském offshorovém trhu | E15

Zahraniční trh měnových nenaplnitelných forwardů, který vždy platil za hlavní dějiště formování názoru institucionálních investorů na sílu jüanu, stále počítá s jeho oslabením o dvě procenta během následujícího roku. Kromě trhu s forvardy, které nikdy nedojdou naplnění, existují pro čínskou měnu další dva trhy. Domácí CNY, který je stále velmi těžce dostupný, a hongkongský offshore trh CNH. Jen v Hongkongu se každý den zobchoduje jüan za dvě miliardy dolarů.

Čína tento týden ve čtvrtek zveřejní ekonomický růst za třetí letošní čtvrtletí. Očekává se, že druhá největší světová ekonomika vykáže pomalejší růst již sedmé čtvrtletí v řadě. Klesající export je jedním hlavních důvodů chladnutí čínského hospodářství.

Čtěte také:

Není jüan jako jüan

Banky tlačí čínskou měnu

Jüan neberme jako hrozbu, ale jako stabilizační prvek, říká Thomas Poon

Analytici nabízejí několik vysvětlení, proč čínská centrální banka toleruje posilování měny navzdory ekonomické realitě. Dariusz Kowalczyk, stratég Crédit Agriocole CIB, tvrdí, že nadcházející americké prezidentské volby by mohly být jedním z faktorů. „V zájmu Pekingu je, aby byl Obama znovu zvolen, známe totiž tvrdý postoj vůči Číně. Možná se také čínská centrální banka snaží pomoci Obamovi v příští debatě tím, že ho nechá argumentovat, že byl jeho tlak na Čínu, aby povolila jüanu posílit, úspěšný,“ nabídl možné vysvětlení Kowalczyk ve své zprávě investorům.

Tři trhy

Nyní existují tři různé trhy, kde se dá čínská měna obchodovat. Domácí trh (onshorový) má označení CNY a nadále zůstává uzavřen vůči zahraničním investorům.

Zahraniční (offshorový) trh má označení CNH a sídlí v Hongkongu. Trh v Hongkongu dává bez omezení zahraničním investorům přístup k čínské měně přes hotovostní účty, forex, bondy, akcie a skrz přeshraniční obchod. Pro repatriaci čínské měny z Hongkongu do pevninské Číny je ale nadále potřeba regulatorní povolení. Na hongkongském trhu se denně zobchodují dvě miliardy dolarů.

Ještě existuje forwardový trh, který je využívám především k pohledu na očekávaný vývoj kurzu jüanu. Tyto forwardy nikdy nedojdou naplnění a investor na rozdíl od hongkongského trhu nikdy nedostane čínskou měnu.