Debakl jednání o zmrazení těžby ropy poslal její hodnotu dočasně do kolen

Za krachem dohody byla neshoda regionálních
velmocí Saúdské Arábie a Íránu. Ropa se tak stala
opět ještě nepředvídatelnější investicí. Nic na tom
nemění ani gesto ministra energetiky pořadatelského Kataru Mohammada bin Saleha.

Za krachem dohody byla neshoda regionálních velmocí Saúdské Arábie a Íránu. Ropa se tak stala opět ještě nepředvídatelnější investicí. Nic na tom nemění ani gesto ministra energetiky pořadatelského Kataru Mohammada bin Saleha. Zdroj: reuters

Neschopnost dohody hlavních světových těžařů ropy uštědřila finančním trhům další otřes. Čtyřprocentní propad cen klíčové energetické komodity a dočasný osmiprocentní pád akcií hlavních světových hráčů v branži nastal poté, co Saúdská Arábie na konferenci v katarském hlavním městě Dauhá nedotlačila Írán k dohodě o zmrazení světové těžby ropy.

„Ropní analytici doufali, že dojde alespoň k nějaké formě dohody. Tradeři spoléhali na pozitivní závěr jednání již od ledna, kdy se sešla Saúdská Arábie s Ruskem. Především u OPEC není zvykem, aby na vyjednávání o produkčních kvótách jezdili také zástupci zemí, které nejsou členem kartelu,“ uvádí makléř Consequ Tomáš Kálal.

Další zásadní impulz pro ceny nabídne schůzka kartelu OPEC v červnu. Černé zlato tak má být pro příští měsíce divokou investorskou kartou. Koncem jara se totiž ceny mohou změnit o desítky procent během několika dní, naneštěstí pro spekulanty oběma směry.

„Pokud by se i tam ukázalo, že dohoda je v nedohlednu, pak může ropa bojovat o udržení úrovně třiceti dolarů. V opačném případě je v relativně krátkém časovém období reálná cena padesáti dolarů za barel. Vše závisí na nalezení a intenzitě konsenzu,“ říká analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Ceny ropy Brent

Podle pozorovatelů je poselstvím neúspěšného setkání těžařů rovněž další pokles vlivu OPEC na objem těžby a tím pádem i cenu ropy. „Důvěryhodnost těžařů obecně a zvláště pak zemí OPEC dostala v Dauhá další ránu,“ uvedli v poznámce k výsledkům schůzky experti Commerzbank. Analytici nicméně očekávají, že i přes absenci dohody má těžba v nečlenských zemích kartelu postupně klesat. „V USA jsou zavírány aktivní vrty, stejně tak klesá produkce břidlicové ropy,“ dodává analytička Raiffeisen Daniela Milučká.

Pokles sázek na ropné hráče se masivně odrazil v akciích energetických firem navázaných na ropu. Bezmála osm procent tak na startu obchodování ztrácel zámořský Chesapeake, přes pět procent odepisoval i Marathon Oil. V průběhu dne pak sektorové tituly ztráty snížily.

Vývoj akcií Marathon Oil: