Elon se příliš věnuje Twitteru, stěžují si investoři Tesly. Její akcie Musk zatím prodává

Vůz Tesla v představách umělé inteligence

Vůz Tesla v představách umělé inteligence Zdroj: E15/Midjourney

Elon Musk prodal v předchozích dnech další akcie Tesly.
2
Fotogalerie

Pokračující propad ceny akcií a přílišné soustředění Elona Muska na řízení sociální sítě Twitter budí nevoli mezi individuálními akcionáři automobilky Tesla. Nespokojenost je tak veliká, že jeden z největších soukromých investorů dokonce požaduje, aby firma našla takového generálního ředitele, který se bude Tesle věnovat naplno.

„Elon opustil Teslu a ta teď nemá fungujícího generálního ředitele. Tesla si zaslouží a potřebuje ředitele, který pro ni bude pracovat na full time,“ napsal tento na týden na Twitteru čínsko-americký byznysmen a investor Leo Koguan, jehož jmění odhaduje magazín Forbes na téměř pět miliard dolarů. Miliardář je třetím největším známým individuálním akcionářem Tesly hned po Muskovi a spoluzakladateli firmy Oracle Larrym Ellisonovi.

Investor vlastní okolo 23 milionů akcií společnosti Tesla a hodnota jeho podílu tak činí okolo 3,6 miliardy dolarů. A postupně svou pozici navyšuje.

Koguanovi i dalším kritikům se nezamlouvá, že Musk věnuje příliš mnoho času řízení sociální sítě Twitter, jejíž nákup dokončil na konci října. Nervozitu navíc zvyšuje propadající se cena akcií Tesly. Letos se kurz propadl již o více než 50 procent na méně než 160 dolarů. A jen od počátku listopadu pak dělá pokles přibližně 30 procent – za stejné období posílil technologicky zaměřený index Nasdaq 100 o čtyři procenta. Mírný nárůst si připsal i hlavní burzovní index S&P 500, jehož je Tesla rovněž součástí.

„Tesla dnes nemá žádného generálního ředitele,“ uvedl rovněž na Twitteru investor Gary Black, jehož investiční společnost Future Fund vlastní akcie Tesly v hodnotě několika desítek milionů dolarů. I přes nepříznivý vývoj se jich však zbavovat nehodlá. „Přejeme si, aby se náš generální ředitel vrátil,“ napsal na stejné sociální síti další investor Ross Gerber.

Přitom Black a Gerber patří stejně jako Koguan dlouhodobě mezi fanoušky Muska a Tesly a kritiku jeho osoby by od nich donedávna málokdo čekal. Koguan dokonce bývá někdy označován jako Muskův „fanboy“.

Investor Koguan na Twitteru dále uvedl, že spíše než otce zakladatele nyní Tesla potřebuje, aby ji řídil zkušený manažer, a zmínil příklad firmy Apple. Tu již od roku 2011 úspěšně řídí Tim Cook, přestože úspěch firmy bývá spojován hlavně s osobou již zesnulého zakladatele Steva Jobse.   

Trochu jinak se na věc dívá Black. Přeje si, aby si Musk za sebe našel k řízení společnosti Twitter schopného manažera a mohl se tak opět naplno věnovat svým každodenním povinnostem v Tesle. K tomuto řešení má podle Blacka dopomoci i tlak správní rady automobilky Tesla.

„Pokud Musk opět soustředí veškerou svou energii na Teslu, může z ní být do pěti let firma s hodnotou tři biliony dolarů,“ uvedl investor. Aktuálně činí tržní hodnota Tesly necelých 500 miliard dolarů, když od rekordu loni v listopadu spadla o přibližně 700 miliard.

Profil Elona Muska:

Video placeholde
• Videohub

Investory však neznepokojuje jen Muskova nesoustředěnost. Podle některých z nich je problémem i to, že Muskovo vystupování na sociální síti Twitter a jeho polarizující politické názory poškozují značku Tesla v očích potenciálních kupujících. „Zákazníci nechtějí, aby jejich auta byla kontroverzní. Chtějí být pyšní na to, že je řídí. Ne se cítit trapně,“ poznamenal Black.

Musk na Twitteru pouze zareagoval slovy, že zajistí, aby „akcionáři Tesly měli z Twitteru dlouhodobý prospěch“. Těmto slovům, zdá se, věří i zmíněný Koguan. Podle jeho názoru jsou nyní akcie levné a hodlá je tedy dále nakupovat.

Generální ředitel Musk a s přibližně 13procentním podílem největší akcionář se však cenných papírů zbavuje. Tento týden prodal okolo 22 milionů akcií Tesly v hodnotě přesahující 3,5 miliardy dolarů. Vyplývá to z hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry. Transakce uskutečnil v průběhu pondělí, úterý a středy. V dubnu přitom Musk uvedl, že už další prodeje v plánu nemá.

Podle údajů analytické společnosti VerityData tak v tomto roce prodal Musk již okolo 94 milionů akcií. Průměrná cena činila 243,46 dolaru a celkový výnos před zdaněním zhruba 22,93 miliardy dolarů.

Účel posledních prodejů není znám. Předchozí prodeje uskutečnil, aby získal hotovost na koupi společnosti Twitter, což jej vyšlo na 44 miliard dolarů, a také kvůli placení daní.

Není vyloučeno, že další akcie prodal kvůli tomu, aby snížil zadlužení Twitteru. Část transakce totiž Musk financoval půjčkou od bank v objemu 13 miliard dolarů. Po dokončení převzetí se stal dluh součástí rozvahy firmy Twitter, kterou tak budou v dalších letech zatěžovat vysoké úrokové náklady. Hovoří se o více než jedné miliardě dolarů ročně v porovnání s pouhými 51 miliony v roce 2021.