Evropské IPO zažily neskutečně mizerný rok, ještě že je Londýn. Konec roku ale věštil obrat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/DPA/Arne Dedert

Primární emise akcií (IPO) na evropských burzách v minulém roce zaznamenaly strmý sešup dolů. Celkem se uskutečnilo 263 IPO v hodnotě „pouhých“ 10,9 miliardy eur. Pro srovnání, v roce 2011 to bylo 430 IPO, které vynesly 26,5 miliardy eur. Čísla přinesla pravidelná studie PwC IPO Watch.

O téměř polovinu hodnoty loňských evropských emisí se postaral Londýn, který tak zůstává dominantním trhem starého kontinentu. Uskutečnilo se zde 73 IPO, které vynesly 5,1 miliardy eur.

V roce 2011 jich přitom bylo 101 v hodnotě 14,1 miliardy eur, téměř polovinu této hodnoty však tehdy tvořila jediná emise (Glencore; 6,9 miliardy eur).

A to ještě vše doslova zachránil závěr loňského roku, který vyzněl pro evropské trhy primárních emisí hodně povzbudivě. Hodnota IPO v Evropě vzrostla totiž v posledním čtvrtletí roku 2012 meziročně více než sedmkrát. Celkem se zde uskutečnilo 70 IPO v hodnotě 7,5 miliardy eur. O rok dříve to bylo sice 78 IPO, ale jejich celková hodnota činila pouhých 0,9 miliardy eur.

O více než polovinu (57 %) hodnoty primárních emisí uskutečněných ve čtvrtém kvartále 2012 v Evropě se opět postaraly IPO v Londýně, a to Direct Line (pojišťovací dceřiná společnost britské RBS) a Megafon (ruský mobilní operátor), a emise Talanxu (německá pojišťovna) a Telefónica Deutschland v Německu.

Přehled IPO ve 4. čtvrtletí 2012 uskutečněných na evropských burzách

Aktivita ožívá

„Přestože ekonomická i politická situace zůstává složitá napříč Evropou, výhled na trhy primárních emisí je po dlouhé době mnohem optimističtější. Číslem jedna zůstává v Evropě z pohledu hodnoty emisí Londýn. Aktivita se však vrací i na řadu dalším významných evropských burz. Například Telefónica Deutschland byla největším IPO na Deutsche Börse za posledních pět let. Inspiraci v menším měřítku by to mohla být i pro české emitenty,” říká Marek Richter, partner ve společnosti PwC Audit, který radí mimo jiné radí firmám s přípravou vstupu na burzu.

„České firmy, které do budoucna zvažují financování svého růstu prostřednictvím IPO, by si měly uvědomit, že příprava na vstup na burzu je dlouhodobý proces přinášející řadu změn do fungování a řízení firmy. I když podnik nepočítá s okamžitým vstupem na burzu, může využít současnou dobu nejistoty pro pečlivou přípravu firmy na IPO. Zároveň již nyní může zvýšit svou důvěryhodnost a hodnotu v očích obchodních partnerů,“ dodává Richter.

„Vím o tom, že některé společnosti vstup na burzu zvažují, jako jeden z možných zdrojů kapitálu pro další růst. Nejistota ekonomického vývoje i na kapitálových trzích jim zatím nedává odvahu tento krok uskutečnit. Domnívám se však, že ve druhé polovině roku či v roce 2014 bychom se nějakých nových emisí českých firem mohli dočkat,“ řekl E15.cz Richter na dotaz, kdy se dočkáme dalších českých IPO.