Film Sázka na nejistotu inspiruje k hledání bublin. Hitem jsou půjčky na auta

Brad Pitt a Ryan Gosling na premiéře filmu Sázka na nejistotu.

Brad Pitt a Ryan Gosling na premiéře filmu Sázka na nejistotu. Zdroj: Reuters

Popularita nového filmu Sázka nejistotu z období finanční krize motivuje americké investory pátrat po slabinách na finančních trzích. Tvrdí to investiční banka Morgan Stanley, podle které film přispívá k obavám z vývoje na trhu cenných papírů krytých půjčkami na automobily v USA. Ten mnozí investoři již delší dobu přirovnávají k předkrizovému rozmachu hypoték.

„Obavy z rostoucího rizika recese, a možná také popularita nedávného filmu Sázka na nejistotu, motivuje investory hledat jakýkoli potenciální zdroj slabosti,“ tvrdí ve své zprávě analytici americké banky Morgan Stanley.

Inspirace filmem je zřejmá. Sázka na nejistotu (The Big Short) od režiséra Adama McKaye z loňského listopadu vypráví o čtveřici investorů, kteří si všimnou bubliny na hypotečním trhu a na její splasknutí vsadí své jmění. V okamžiku, kdy v roce 2008 miliony Američanů přichází o střechu nad hlavou, se z nich stávají boháči.

Podle zdrojů agentury Bloomberg po uvedení filmu americké banky skutečně zaznamenaly zájem investorů včetně hedgeových fondů o obchody, na kterých by zbohatly stejně jako Brad Pitt nebo Ryan Gosling. Citigroup situaci popsala jako „explozi telefonátů“.

Obchody, o které se investoři zajímají, jsou namířeny proti cenným papírům typu ABS zajištěných půjčkami na automobily. Jedná se o ekvivalent papírů krytých hypotečními úvěry, které se staly jedním ze symbolů finanční krize. Vznikají, když finanční ústav poskytne úvěry (hypoteční nebo na auto) a použije je jako podkladové aktivum při emisi cenného papíru. Problémem je, že se obtížně určuje jejich rizikovost.

Podle Morgan Stanley „delikty na trhu hypoték od krize trvale klesají, zatímco delikty v oblasti půjček na auta jdou opačným směrem.“ Spolu s tím roste i celý trh ABS zajištěných auto úvěry, podle deníku Financial Times v minulém roce dosáhl v USA rekordní úrovně 27 miliard dolarů. To je třikrát více než v roce 2010.

Pavel Ryba: 2016 se může stát rokem prasklých bublin