Dow Jones posílil nejvíce od roku 1933. Přísliby pomoci nakoply světové burzy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Americké centrální bance a dalším centrálním bankám i politikům se pro tuto chvíli podařilo uklidnit finanční trhy. Výrazně rostly burzy od Tokia přes Frankfurt, Prahu až po Wall Street. Dow Jones připsal 11,37 procenta, a zaznamenal tak největší procentní zisk za seanci od roku 1933. Masivně posilují i kryptoměny. 

Panevropský index Stoxx 600 zavřel se ziskem 7,49 procenta na 301,42 bodu. Německý akciový index DAX dokonce zaznamenal nejlepší den od roku 2008. Připsal 10,98 procenta na 9700,57 bodu.

Index pražské burzy poskočil o skoro osm procent. Zavřel se ziskem 7,65 procenta na 794,74 bodu. Hlavní zásluhu na růstu měly bankovní tituly a akcie Avastu. Dva z hlavních titulů pražské burzy v úterý posílily o více než desetinu. Konkrétně akcie bankovní skupiny Erste zdražily o 12,17 procenta na 569,80 koruny. A cenné papíry Avastu si připsaly zhodnocení o 11,11 procenta na 100 korun za kus.      

Z evropských akciových titulů se dařilo zejména společnosti Teamviewer, která poskytuje software umožňující správu vzdálené počítačové plochy a usnadňuje práci na dálku. Hodnota firmy vzrostla o více než desetinu.

Asijské indexy také zakončily v zelených číslech. Japonský Nikkei 225 zpevnil o 7,13 procenta. Zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od února 2016. Index jihokorejských akcií KOSPI si připsal dokonce 8,6 procenta. 

K jeho růstu přispěla zpráva o rozšíření jihokorejského záchranného plánu, který má pomoci podnikům, jež se potýkají s negativními dopady nového koronaviru.

Pozitivní obrat na amerických trzích

Také americké akcie zavřely vysoko v zelených číslech. Index Dow Jones připsal 11,37 procenta na 20 704,91 bodu, a zaznamenal tak největší procentní zisk za seanci od roku 1933. Širší index S&P 500 vzrostl o 9,38 procenta, index Nasdaq o 8,12 procenta.

K růstu jim podle analytiků pomáhají zejména informace zdrojů, podle kterých mají američtí politici na dosah dohodu o masivní podpoře ekonomiky. Celkový objem opatření by se měl pohybovat kolem dvou bilionů dolarů (přes 51 bilionů korun).

Kryptoměny v závěsu

Vývoj akciových trhů napodobují i kryptoměny. Nejrozšířenější bitcoin posílil za 24 hodin o 15 procent. Jedna vituální mince stála před polednem kolem 6800 dolarů.

„Náladu na trhu se zlepšila, ale nazývat současný stav bodem obratu by bylo příliš odvážné,“ popisuje podle agentury Bloomberg James McCormick ze společnosti Natwest Markes. „Jde spíš o přetahovanou. Centrální banky se vytasily s monetární bazukou, budou ale bojovat s velmi slabými údaji ekonomické aktivity a pokračujícími obavami ze šíření koronaviru,“ dodal McCormick.

Investoři po celém světě reagují na včerejší krok Fedu. Ten oznámil řadu nových stimulačních opatření, včetně neomezených nákupů dluhopisů a nových úvěrových programů.

Americká centrální banka se tak snaží zajistit hladké fungování finančních trhů a udržet úrokové sazby na nízké úrovni. K optimismu některých z nich také přispívá, že nových případů nákazy koronavirem v Itálii už druhý den za sebou přibývá pomalejším tempem. Právě Itálie je v současnosti ohniskem pandemie.

Díky opatření Fedu přidává i ropa

Ceny ropy dnes rostou. Během dne cena severomořského Brentu i americké lehké ropy WTI stoupla až o pět procent. Aktuálně Brent přidává 1,5 procenta na 27,43 dolaru za barel a WTI si připisuje 1,8 procenta na 23,77 dolaru za barel. Nicméně analytici zůstávají pesimističtí a nevěří, že by si ceny ropy udržely růst v delším období. Je to kvůli stále se zhoršující pandemii a sporu mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, kvůli kterému obě země zvýšily těžbu.

Posiluje také koruna, dolar ztrácí

Česká měna po pondělním prudkém oslabení část ztrát smazala a posílila vůči oběma světovým měnám. Vůči euru zpevnila o 12 haléřů na závěrečných 27,73 koruny za euro. K dolaru posílila o dvacet háléřů na 25,68 koruny za dolar.

Naproti tomu americký dolar klesá. Investoři se totiž po sérii dalších rázných opatření Fedu na podporu ekonomiky obracejí k rizikovějším aktivům. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti dalších světových měn, odepisuje 0,6 procenta na 101,89 bodu. Euro vůči dolaru si připisuje 0,6 procenta na 1,0793 dolaru. Výrazně vůči dolaru roste britská libra, a to o 1,9 procenta na 1,1762 dolaru, a australský dolar, který přidává 1,5 procenta na 0,5928 dolaru.