Fondy lákají fyziky: na trhu platí rovnice jako při výrobě atomové pumy

CERN, ilustrační foto

CERN, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jako fyzici se snažíme najít informace, které Bůh ukryl před lidstvem. Jako finančníci chceme najít informace, které jsou ukryty v myslích celého lidstva, píše na svém blogu fyzik, který se stal finančníkem. Je to fenomén posledních let: fondy a investiční banky, které spravují miliardové majetky, do svého vedení chtějí nikoli vystudované ekonomy, ale matematiky a fyziky. Hitem poslední doby jsou kvantoví fyzici.

Investiční banka Goldman Sachs minulý týden přetáhla výzkumníka z CERN, což je proslulá evropská jaderná laboratoř se sídlem v Ženevě, hledá mimo jiné takzvaný Higgsův boson. Ryan Buckingham nastoupí v bance na místo stratéga kreditních struktur.

Investiční šéfka Aberdeen Asset Management Anne Richardsová nepovažuje tento krok za překvapivý – ostatně sama je také bývalá fyzička z CERN. „Když najímáme lidi, věříme ve vědce. Technický background během kariéry totiž hodně pomáhá,“ řekla CNBC. Ve finančním světě se pohybují dva typy vědců. Jedni se stanou kvantitativními analytiky, druzí jsou spíše praktici, ale mají prý výbornou schopnost řešit problémy. Britský fyzikální institut uvedl, že do čtyř let po absolutoriu nastupuje ve finančním sektoru 16 procent mladých fyziků.

Kromě početních znalostí podle bankéřů pomáhá fyzikům v jejich finanční kariéře intuice. Kvantoví fyzici totiž často operují s objekty, které jsou příliš malé či příliš velké, aby byly pozorovatelné, proto teorie s intuicí často pracuje. Úkolem fondových manažerů je svými výnosy porazit ostatní hráče na trhu. Fyzici a matematici prý mají menší tendenci považovat úspěšnou strategii za pouhou šťastnou náhodu. Rovnice, které se ve strategiích využívají, jsou prý podobné těm, které se používaly při stavbě jaderné rakety v takzvaném manhattanském projektu.

Fyzici najdou ve finančním sektoru kromě astronomického znásobení svých dosavadních platů také velkou odpovědnost. Třeba hedgeové fondy nyní spravují přes dva biliony dolarů (což je skoro desetinásobek ročního HDP Česka). Během turbulencí na trzích není neobvyklé, že hráči za den přijdou o desítky procent.

Mezi bývalé fyziky a nyní úspěšné manažery hedgeových fondů patří například Don Brownstein. Jeho fond Structured Portfolio Management dosáhl v roce 2007 výnosu 185 procent, protože predikoval krach hypotečního trhu. Fond trvale dosahuje dvouciferných výnosů, Brownstein patří podle Forbesu mezi čtyřicítku nejvíce vydělávajících fondmanažerů světa. Za vycházející hvězdu fondového světa je považován také zakladatel Chalkstream Capital, bývalý kalifornský fyzik Andrew Tsai. Jeho firma vytváří investiční schémata pro jiné istitucionální investory či velmi bohaté zákazníky.