IEA: Vysoké ceny ropy se nevrátí, trh prochází historickou změnou

Éra levné ropy skončila, tvrdí IEA.

Éra levné ropy skončila, tvrdí IEA. Zdroj: Tsuda via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ceny ropy budou asi dál klesat a jejich oživení v nejbližší době nenastane. Trend poklesu se zřejmě zastaví někdy ve druhém pololetí, předpověděla v dnešní měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ceny ropy na tuto prognózu reagovaly výrazným oživením.

„Je jasné, že trh prochází historickou změnou,“ uvedla. Ještě na počátku desetiletí, kdy ceny ropy po krizi obnovily prudký růst, IEA prohlašovala, že éra levné ropy skončila. Nyní se ale snaží odhadnout, kde se zastaví její propad.

„Jak nízko si trh najde dno, tím si nyní nemůže být nikdo jistý,“ uvedla IEA podle agentury Reuters. Podle ní už ale propad cen začíná vyvíjet tlak na produkci a objevují se známky, že situace se obrací. „Změna trendu možná začne ve druhé polovině roku,“ odhadla instituce, která je energetickým poradcem vyspělých zemí.

Ropný trh po zprávě ožil

Cena Brentu se přechodně vyšplhala až na 50,16 dolaru za barel, bezmála dva a půl dolaru nad čtvrteční závěrečnou cenu. Nárůst ale později zmírnila a po 16:00 SEČ stála zhruba 49,70 dolaru za barel.

Americká lehká ropa WTI se ve stejnou dobu prodávala za zhruba 47,20 dolaru, což znamenalo nárůst o skoro jeden dolar. V úterý cena WTI klesla na šestileté minimum pod 45 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy Brent

Analytici finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch ve čtvrtek předpověděli, že Brent by mohl do konce prvního čtvrtletí klesnout až na 31 dolarů za barel, což by bylo minimum od roku 2004. Banka poukázala na velmi rychlý nárůst zásob suroviny po celém světě, kvůli němuž se podstatně snižuje pravděpodobnost výrazného oživení cen.

Podle banky OCBC může další tlak na pokles cen ropy vyvíjet i letošní potenciální posilování dolaru, ve kterém se komodity jako je ropa obchodují. Euro k americké měně sestoupilo na novou na nejnižší úroveň za 11 let, ještě v reakci na to, že Švýcarsko přestalo bránit své měně v posilování k euru.

Světové ceny ropy klesly od loňského srpna o zhruba 60 procent a od poslední měsíční zprávy, kterou IEA vydala v polovině prosince, ztratily dalších asi 15 dolarů na barel. Propad zrychlilo listopadové rozhodnutí ropného kartelu OPEC ponechat beze změn úhrnný těžební limit.

Historická změna

IEA předpokládá, že kvůli trvajícímu převisu nabídky nad poptávkou se v prvním pololetí budou dál zvyšovat zásoby na trhu. Nakonec ale nízké ceny začnou podkopávat produkci a přispějí k posílení poptávky. Agentura v této souvislosti upozornila na zprávy o omezování výdajů na rozvoj těžby a rušení nových projektů.

IEA vzhledem k tomu snížila svůj odhad růstu ropné produkce mimo kartel OPEC o 350 tisíc barelů na 950 tisíc barelů denně. Loni tato těžba rostla rekordním tempem 1,9 milionu barelů denně. Těžba podle agentury zvolní zejména v Kanadě, USA, Kolumbii a Rusku.

Na straně poptávky jsou ale podle IEA známky reakce na pokles cen stále neprůkazné. „S několika výjimkami, zejména Spojených států, se zdá, že nižší ceny zatím poptávku nepovzbuzují,“ uvedla. Podle ní je to proto, že výdaje domácností a firem zůstávají pod tlakem slabé ekonomiky ve většině světa.