Investoři vydělali na japonském restartu jádra až 80 procent

Japonská jaderná elektrárna Sendai

Japonská jaderná elektrárna Sendai Zdroj: ctk/ap

Sázka na japonský návrat k jádru se zatím ukázala jako jedna z nejvýnosnějších investic letošního roku. Akcie energetických společností, jejichž byznys před čtyřmi lety tvrdě zasáhlo ničivé zemětřesení, zažily letos strmý růst. Až 80 procent vydělali investoři do poloviny léta nákupem podílů v provozovateli smolné elektrárny Fukušima, Tokyo Electric Power Company.

Přes polovinu vynesly i akcie Kyushu Electric, která včera spuštěním reaktoru Sendai ukončila éru Japonska bez jaderných zdrojů. „Většina akcií firem, které vyrábějí v Japonsku nukleární energii, šla nahoru. Důvodem je jaderný restart.

Japonsko se bude postupně vracet k jaderné energii a to navzdory odporu většiny obyvatel,“ uvádí analytička Colossea Eva Mahdalová. Akcie jaderných firem čeká celá řada růstových podnětů. Schvalovacím procesem totiž prochází bezmála polovina z celkově 43 provozuschopných reaktorů v zemi. Cílem Japonska je přitom posílit energetickou soběstačnost.

akcieakcie | E15

Tokio se vrací k energii z jádra, lidé jsou nejistí

Japonsko po pěti letech uvedlo do provozu první jaderný reaktor. Země přestala štěpit atomy po havárii elektrárny ve Fukušimě v roce 2011. Premiér Šinzó Abe chce veřejnost přesvědčit, že jaderné odvětví je nyní bezpečné. Vláda se chce k jaderné energii co nejrychleji vrátit, protože náhradní zdroj pro výrobu elektřiny – dovážený zkapalněný zemní plyn – se jí velmi prodraží.

Podle průzkumů ale většina obyvatel souostroví nahlíží na jádro s nedůvěrou. Zemětřesení a následné tsunami, kvůli němuž došlo k havárii fukušimské elektrárny, do budoucna nikdo nemůže vyloučit. „Lidský život a příroda jsou důležitější než hospodářství,“ zní názor jedné z oslovených.

Premiér Abe však veřejnost přesvědčuje, že nechá spustit jen reaktory, které odpovídají „nejpřísnějším světovým požadavkům“. Energetici podali žádosti o zprovoznění 25 reaktorů v 15 elektrárnách, zatím bylo schváleno pouhých pět. Restart prvního bloku v sendaiské elektrárně znepokojil některé Japonce natolik, že pravidelně demonstrují před premiérovým sídlem v Tokiu. I přesto, že je zařízení nejdále od hlavního města a stranou obydlených oblastí.