Investorkám se nelíbí plán francouzské firmy Atos. Prodej aktiv Křetínskému je prý nevýhodný

Plán Daniela Křetínského na koupi divize Tech Foundations ještě může narazit u akcionářů francouzské společnosti Atos.

Plán Daniela Křetínského na koupi divize Tech Foundations ještě může narazit u akcionářů francouzské společnosti Atos. Zdroj: Profimedia

Francouzské investorky stojící za pařížským hedgeovým fondem CIAM brojí proti úmyslu vedení technologické společnosti Atos odprodat jednu z divizí českému magnátovi Danielu Křetínskému, přesněji jeho firmě EP Equity Investment. Podle jejich názoru je transakce nevýhodná pro akcionáře Atosu.

Společnost Atos, která patří k francouzským technologickým lídrům, a EP Equity Investment na začátku srpna oznámily, že jsou ve finální fázi exkluzivních jednání o prodeji 100procentního podílu v divizi Tech Foundations. Kupní cena má činit 100 milionů eur, kupující k tomu zároveň převezme i dluhy ve výši 1,9 miliardy eur. Výsledná takzvaná enterprise value Tech Foundations tak bude činit dvě miliardy eur.

Psali jsme již:

Divize Tech Foundations se zabývá provozem datových center a outsourcingem podnikových procesů a po dokončení transakce převezme název Atos. Zbylá část firmy se přejmenuje na Eviden a ponechá si aktivity v oblasti big data a kybernetické bezpečnosti.

Management Atosu, jehož akcie jsou obchodované na pařížské burze, zároveň 1. srpna oznámil, že dojde k navýšení kapitálu firmy Atos (později Eviden) o 900 milionů dolarů. Po navýšení jmění by měla Křetínského EP Equity Investment vlastnit ve francouzské technologické firmě 7,5procentní podíl.

Nic z toho se však investorkám Catherine Berjalové a Anne-Sophie d’Andlauové z fondu CIAM nezamlouvá. Navýšení kapitálu podle nich prospěje primárně divizi Tech Foundations. Jako důvod uvádějí to, že peníze dle jejich názoru půjdou v rámci plánovaného rozdělení Atosu na zvýšení pracovního kapitálu Tech Foundations.

„Akcionáři Atosu (později přejmenovaného na Eviden) budou okradeni,“ uvedly Berjalová a d’Andlauová pro francouzský byznys deník Les Echos. Podle nich navýšení kapitálu v navržené podobě a ve spojení s odprodejem části firmy není vůbec výhodné.

„Navíc akcionáři nebudou mít kvůli prodeji možnost participovat na budoucím dlouhodobém zotavení Tech Foundations, zatímco Daniel Křetínský (spolumajitel vydavatele e15 – pozn. red.) má téměř jistotu, že díky tomu aktivu dosáhne významný kapitálový zisk, jelikož bude moci využít i peníze, které mu zaplatíme,“ dodaly. Investorky tak požadují, aby z prodeje Tech Foundations sešlo.

Společnost Atos na dotazy Les Echos nereagovala, předseda správní rady Bertrand Meunier však tento týden v rozhovoru pro jiný francouzský deník La Tribune označil tvrzení investorek, že z peněz z navýšení kapitálu bude těžit Tech Foundations, za nepřesné. Podle něj rozvoj této v budoucnu samostatné části firmy bude financovat nový majitel, tedy EP Equity Investment.

Deník e15 oslovil o reakci EP Equity Investment. Šéf komunikace Křetínského podnikatelského impéria Daniel Častvaj uvedl, že názory investorek nehodlá firma komentovat. 

Zároveň obě aktivistické investorky v úterý sepsaly dopis adresovaný vedení Atosu a také francouzskému regulátorovi finančního trhu – L'Autorité des marchés financiers (AMF). V dokumentu, který je dostupný na webu fondu CIAM, upozorňují i na to, že management Atosu dříve představil akcionářům rozdílný transformační plán. Původně se totiž uvažovalo o prodeji 30procentního podílu v datové a kybernetické divizi. 

V dopise manažerky fondu CIAM píší, že si uvědomují potřebu navýšení kapitálu firmy Atos, podporují jej však za podmínky, že se divize Tech Foundations neprodá Křetínskému a zůstane součástí technologické společnosti. Zároveň nemají nic proti tomu, aby na zvýšení jmění participoval i Křetínský, ale jen tehdy, pokud zůstane podoba společnosti Atos v nezměněném stavu.

Jelikož ještě prodej divize Tech Foundations není dokončený a k navýšení kapitálu v představené podobě má teprve dojít, mají obě investorky ještě šanci záměry správní rady v čele s Bertrandem Meunierem shodit ze stolu. K tomu ale musejí získat dostatečnou podporu dalších akcionářů na valné hromadě. Ta musí proběhnout do konce letošního roku.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího termínovaného vkladu