Írán těží miliony barelů ropy denně, přesto jí na trhu letos ubude

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Těžba ropy v Íránu roste obrovským tempem. Země již těží větší objem než před zpřísněním západních sankcí v roce 2011. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) však navzdory tomu letos ve druhém pololetí poklesne nadbytek ropy na světových trzích.

V dubnu Írán zvýšil denní těžbu o 300 tisíc barelů a dostal se na 3,6 milionu barelů vytěžených za den. Ještě rychleji v dubnu narostl vývoz z donedávna sankciované ekonomiky. Islámská republika v dubnu vyvezla dva miliony barelů denně, oproti březnu to bylo o 600 tisíc barelů více. Nejvíce vývozu míří do Číny, která od Íránců každý den odebírá 800 tisíc barelů. Nárůst těžby v Íránu letos vyrovnají nečekané výpadky těžby v Kanadě či Nigérii.

Alespoň podle nové prognózy IEA. V prvním pololetí by měl denní přebytek ropy na trzích dosahovat 1,3 milionu barelů, ve druhé polovině roku by měl klesnout na 200 tisíc barelů. „Růst cen bude ale limitován kvůli výprodeji přeplněných skladů, což bude trhu dominovat až do dob, než se docílí normálních úrovní ropných zásob,“ uvedla agentura. Ceny ropy od minima pod 30 dolary za barel již posílily o více než polovinu na 47 dolarů.

„Jakékoli další změny naší prognózy pro letošek budou spíše směrem nahoru. Poptávka po benzinu silně roste na téměř všech klíčových trzích,“ uvedla agentura. Horší vyhlídky mají ale země mimo skupinu OPEC. Jejich produkce má letos klesnout o 800 tisíc barelů denně. OPEC se je již téměř dva roky snaží vyřadit ze hry levnou ropou. Náklady některých projektů těžby z břidlic v Severní Americe dosahovaly 70 dolarů za barel. Ceny pod 40 dolarů pro ně byly likvidační.