Íránská dohoda. Ceny ropy se kvůli ukončení sankcí nezhroutí

Ropa

Ropa Zdroj: Profimedia.cz

Dohoda Íránu se světovými velmocemi o kontrole jaderného programu dala šanci obchodníkům s ropou si trochu zaspekulovat. V posledních třech dnech poslali cenu ropy Brent dolů o dolar za barel. Zvýraznili tak trend cenového poklesu, který je na trhu vidět od začátku května, kdy po loňském prudkém propadu se ropa nakrátko dostala na 67 dolarů za barel.

Komoditní spekulanti argumentují, že jakmile díky dohodě skončí sankce na vývoz ropy, světový trh zaplaví íránská ropa. Dosavadní přebytek na trhu, který Mezinárodní agentura pro energii odhaduje na 800 tisíc barelů za den, by se mohl rychle zdvojnásobit. V takovém prostředí prostě cena musí klesat, tvrdí obchodníci.

Jenže s návratem Íránu na světový ropný trh to nejspíš nebude tak horké. Předně teprve v polovině prosince vydá Mezinárodní agentura pro jadernou energii zprávu, zda Írán dodržuje podmínky dohody. Až pak mohou americké a evropské sankce na dovoz íránské ropy padnout. Íránský ministr ropného průmyslu Bijan Namdar Zanganeh v květnu tvrdil, že íránská produkce může hned vyskočit o půl milionu barelů za den. Za dalších šest měsíců může prý jeho země přidat dalších půl milionu barelů denně.

ČR dohodu s Íránem uvítala, ocenila práci vyjednavačů
Česká diplomacie dnes uzavření dohody s Íránem ohledně jeho jaderného programu uvítala. Jak uvedlo ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení, velmi oceňuje rovněž práci vyjednavačů, neboť jednání byla obtížná a zdlouhavá. Mocnosti se dohodly s Teheránem na omezení jeho jaderného programu výměnou za odvolání sankcí proti Íránu.
„Finální dohoda dosažená po více než deseti letech vyjednávání ukázala, že zásadní mezinárodní spory mohou být vyřešeny trpělivým dialogem a diplomatickou cestou,“ uvedl Černínský palác. Doufá také, že „dohoda může přinést větší bezpečnost světu a zejména pak sousedům Íránu, a povede tak i k posílení míru a stability na Blízkém východě“.

Dohoda těžbu ropy jen tak nezvedne

Analytici z renomovaných bank jsou však skeptičtí. Nevěří, že po letech sankcí a technologického zastarávání íránského ropného průmyslu může země rychle zvednout denní těžbu o 600 či 800 tisíc barelů. „Íránská produkce bude růst jen pomalu. Žádnou přílivovou vlnu nečekáme,“ říká Richard Mallinson z konzultantské společnosti Energy Aspects.

Výraznější navýšení těžby se dá čekat až ve druhé polovině příštího roku, kdy by se mělo podle předpovědí IEA projevit poměrně razantní posílení světové poptávky. V té době by měla už stagnovat těžba z amerických břidlic, kterou zastavil propad cen ropy. Surovina z Íránu tak nejspíš najde snadno odbyt, aniž by výrazně hnula s cenou. Íránci se chtějí především vrátit do Evropy a Asie.

Težba a vývoz ropy v ÍránuTežba a vývoz ropy v Íránu | E15

Jedinou neznámou jsou nyní miliony barelů ropy, které země skladuje na tankerech a čeká, až je bude moci prodat. Podle některých odhadů se na lodích skrývá 19 milionů barelů, podle jiných až 30 milionů barelů suroviny. Kdyby se na trh dostaly rychle, způsobí podle analytiků mohutný, ale jen krátký cenový pád.