Jaroslav Bukovský: Kdo jiný než Čína, kdy jindy než teď!

Paj-che-tchan na řece Jang-c’-ťiang v Číně. Akcie země za Velkou zdí jsou momentálně ve „slevě“.

Paj-che-tchan na řece Jang-c’-ťiang v Číně. Akcie země za Velkou zdí jsou momentálně ve „slevě“. Zdroj: Profimedia

Tak to máme balík akcií Facebooku, Amazonu, Applu, Netflixu, Googlu a Microsoftu. Je to pro vás dostatečně výnosově-nutriční šejk pro zajištění se na důchod? Že ano, když index sdružující tyto předražené akcie letos neví, co by udělal, a i když je letos o čtrnáct procent výš? A i když epileptické záškuby v jeho grafu hovoří o zatracené nejistotě velkých hráčů, kteří neví, jakou mají tyto superbrandy burzovní budoucnost?

Dobře tedy, pokud si myslíte, že burziáni s obrovskou chutí do života a touhou sedlat Ferrari půjdou po starých adresách, nečtěte dále. Ale pokud ne…

Burzovní mapa neobsahuje jen Ameriku. Ano, obsahuje spoustu nesmyslných regionů, kde investor narazí na ještě více banánové, socialistické, populistické či kombinované ekonomiky, ze kterých výnosově zůstane v budoucnu zřejmě jen stará bela.

Ale podívejme se na region, který navzdory předsudkům a odsudkům vypadá prostě zajímavě. Zvláště, když selhání tamější vládní PR připravilo potenciálním investorům krásné slevy. Ano, Čína má také své technologické bijce, a oproti svým americkým protějškům si stojí zatraceně lépe.

No tak co třeba akcie čínské Moxian, která je tamější nově vznikající sociální platformou a jejíž akcie jsou na sedminásobku ceny z počátku letošního roku? A které se nyní, kvůli poryvu divných nálad, propadly během týdne takřka o polovinu? Anebo je snad zajímavá akcie čínské firmy Uxin pronajímající auta, která letos vydělala akcionářům přes 250 procent?

Dolphin Entertainment zase udělal na investory dojem tím, že se vynasnaží vytěžit potenciál takzvaného tokenizovaného umění NFT. Akcie je ve výsledku o více než dvojnásobek dražší než na počátku roku. Další čínský poutavý brand Renren je nyní o více než sto procent dražší. 

Čínská vláda se navíc s globálními investory „podělila o zisky“. Hrozba byznysové šikany ze strany vlády v Pekingu zlevnila čínské akcie jen během posledního týdnu o zhruba pět procent jako celek. Nutno podotknout, že Čína může bez obdobných předsudků a odsudků působit jako ekonomicky zatraceně pragmatická lokalita. A tamější výnosové zázraky s pětiprocentní slevou mohou přijít k duhu.