Jaroslav Bukovský: Wall Street může v roce 2024 prodělat až třicet procent

Řada předpovědí pro výkon Wall Street v příštím roce působí velmi temně

Řada předpovědí pro výkon Wall Street v příštím roce působí velmi temně Zdroj: E15 (Midjourney)

Kolik vynesou v příštím roce akcie na Wall Street? To je pochopitelně ve hvězdách, nicméně spolu s končícím rokem se známé americké investiční banky jaly opět vykládat budoucnost a dělat nejen pozitivní, ale i negativní reklamu americkým akciím. Velké banky se momentálně neshodnou, zda Wall Street dokáže v příštím roce vydělat. Na prognostickém stole leží několik zásadních, ovšem do jisté míry provázaných neznámých. 

První neznámou je strašák recese, kvůli němuž by pochopitelně zchudly firmy, lidé a ve výsledku i investoři. Druhou jsou úrokové sazby amerického Fedu, který má sice potenciál recesi odvrátit snížením úroků, zároveň je ale ve své politice tradičně podstatně opatrnější než třeba některé středoevropské země. A to vše závisí na míře inflace, která je ale jednoduše zcela nevyzpytatelná. 

Burzovní předpověď je o to komplikovanější, že na americkém parketu momentálně už takřka dva měsíce běží poměrně hektická rallye, která dokázala investorům vydělat od konce října už skoro dvacet procent. Podle některých velkých jmen z Wall Street si tak svůj růst „plánovaný“ na příští rok užila už letos.

A to právě tím, že v uplynulých týdnech naráz oslavila pomyslným drahým šampaňským všechny pozitivní hypotézy, které se byť i jen mihly na titulcích novin. Podle některých ovšem trestuhodně předčasně. Má tedy smysl stěhovat své těžce vydřené úspory v příštím roce na Wall Street, anebo je lépe nechat je stále ještě v bezpečí českých spořicích účtů? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!