Jaroslav Krejčí: Bacha na varovné signály v prospektech prašivých dluhopisů

Nabídka takzvaných prašivých dluhopisů je na tuzemském trhu rozsáhlá. Spojené je s nimi riziko ztráty celého vloženého kapitálu.

Nabídka takzvaných prašivých dluhopisů je na tuzemském trhu rozsáhlá. Spojené je s nimi riziko ztráty celého vloženého kapitálu. Zdroj: Tereza Kovandová

V 18. století proběhla v Anglii jedna z prvních spekulativních horeček moderní doby. Předmětem obrovského zájmu bohatých i méně movitých investorů se staly cenné papíry Jihomořské společnosti (The South Sea Company). Vedle toho se však o přízeň veřejnosti ucházela v prostředí londýnských kaváren i řada menších firem a projektů. V mnohém tehdy nijak regulovaný prodej cenných papírů připomíná dnešní nabízení velmi rizikových, či chcete-li prašivých dluhopisů ze strany různých tuzemských firem a jejich zprostředkovatelů a všelijakých tipařů.  

Napřed trocha historie. Zisky měl Jihomořské společnosti a jejím akcionářům přinést obchod s otroky. Další část příjmů pak měla plynout z úroků z vládních dluhopisů, které firma získávala od investorů výměnou za své akcie. Jednalo se o schéma schválené parlamentem, jehož cílem bylo snížit dluhové zatížení vlády. A právě tato transakce měla mezi investorskou veřejností obrovský ohlas a celou bublinu nastartovala.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!