Komárkova MND propustí pětinu lidí, těžba je výhodná od 50 dolarů za barel

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Těžařská společnost MND z Hodonína postupně propouští více než 80 zaměstnanců kvůli útlumu těžby ropy a plynu a omezení investic do nových vrtů. Jde o zhruba pětinu všech zaměstnanců, propouštění má být ukončené v červnu. Firmu opouští zaměstnanci napříč profesemi, které s těžbou souvisejí. Jde o reakci na celosvětovou situaci na trhu s ropou a plynem, firma čeká na její zlepšení.

Začátkem roku se cena ropy propadla na dlouholeté minimum okolo 30 dolarů za barel (716 korun), aktuálně je nad 40 dolary. V červnu před dvěma lety stála ještě 114 dolarů. „Očekáváme, že do dvou let bude cena okolo 50 dolarů, což už je pro nás výhodná cena, protože naše náklady na těžbu jednoho barelu jsou 12 dolarů,“ řekla mluvčí společnosti Dana Dvořáková. MND tak těží z konkurenční výhody, většina těžařů má náklady vyšší.

Propuštění lidí začalo už koncem loňského roku. „Před dvěma týdny jsme měli se všemi zaměstnanci mítink, kde jsme jim situaci vysvětlili. Jako odstupné všichni dostali ještě o jeden plat víc, než stanovuje zákon,“ doplnila Dvořáková.

Podle ní jde o nutnou reakci, aby zůstala firma zdravá a mohla ve vhodnou chvíli do těžby znovu investovat. V Borkovanech našla dvě nová ložiska ropy, stejně tak má v zásobě i nová ložiska plynu, která bude moct výhledově těžit, až se makroekonomická situace zlepší. Aktuálně se utlumuje těžba i investice do nového výzkumu, proto nejsou někteří zaměstnanci potřeba.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Těžba ropy by letos měla podle plánu klesnout o šest procent, těžba plynu dokonce o 22 procent. Ropy se ročně těžilo okolo 170 tisíc metrů krychlových, plynu okolo 100 milionů metrů krychlových. Na celosvětovém trhu pokračuje převis nabídky nad poptávkou, denně se vytěží o jeden až 1,5 milionu barelů víc, než je potřeba. Podle Dvořákové ropné firmy loni propustily po celém světě 250 tisíc lidí.

Právě kvůli možným rizikům ropného trhu MND začaly již před několika lety i s dalšími podnikatelskými činnostmi. Stále větší význam má velkoobchod s plynem, skladování a prodej koncovým zákazníkům. Dalším byznysem je vrtání průzkumných a geotermálních vrtů a podzemní opravy sond podzemních zásobníků, na přelomu let 2013 a 2014 vstoupily i na trh s elektřinou.

Společnost MND, která je součástí skupiny KKCG Karla Komárka, včetně dceřiných společností předloni utržila zhruba 21 miliard korun a na rychlém nárůstu tržeb se podílel nejvíce obchod s plynem.