Komodity po letech vynášejí, některé rostou i o desítky procent

Rafinerie společnosti Shell v Kataru

Rafinerie společnosti Shell v Kataru Zdroj: shell

Po čtyři roky investoři na komoditách jen pálili peníze, letos se sázka na ně zdá být mantrou jejich úspěchu. Třetinový růst cen ropy od počátku roku napodobila řada dalších energetických surovin a průmyslových kovů, desítky procent tak spekulanti inkasovali na železné rudě, zinku, mědi, nebo třeba palladiu.

Index Bloombergu shrnující vývoj nejvýznamnějších surovinových trhů letos přidal více než osm procent, pro spekulanty tak byla sázka na komodity výnosnější než většina světových akciových trhů. „Jednou z hlavních příčin je omezení produkce mnoha komodit, ať už jde o těžbu ropy, produkci kovů nebo některých zemědělských komodit v důsledku nízkých cen a nerentability mnoha provozů, jejich nabídka na světových trzích tudíž klesla,“ říká portfolio manažer Colossea Štěpán Pírko.

Komoditnímu boomu podle analytiků nahrává i slabší dolar, v němž se na burze realizuje většina surovinových transakcí, nebo uvolněná politika centrálních bank.

Bloomberg Commodity IndexBloomberg Commodity Index|bloomberg.comBloomberg Commodity Index

Ceny ropy letos poslaly vzhůru především neutuchající spekulace o omezení těžby kartelem vývozců ze spolku OPEC, růst cen kovů využívaných v průmyslové výrobě zase zažehla politika Číny, podstatně omezující jejich produkční kapacity. Nejrychleji na zprávy zpoza velké zdi reagoval zinek, jehož cena se od počátku roku zvedla o 55 procent.

Zejména sázka na průmyslové komodity může být podle expertů zajímavá i pro příští léta. „Předpokládáme, že jejich ceny dosáhly dna, během následujícího roku až dvou budou přitom setrvale klesat jejich světové zásoby, spotřeba naopak mírně poroste,“ soudí analytik Finlordu Boris Tomčiak.

I přes letošní růst navíc zůstávají ceny komodit oproti minulým létům podstatně níže. Od roku 2011 do závěru loňského roku ztratil komoditní index Bloomberg dvě třetiny hodnoty a propadl na sedmnáctileté minimum. „Ceny komodit se stále blíží úrovním před 25 lety. Následný letošní růst je spíše první náznak stabilizace, než aby se mluvilo o silném obratu,“ dodává hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.