Končí éra komoditních slev. Suroviny v obřích slevách čekají na své investory

Komodity v roce 2023 brutálně zlevnily, éra slev možná končí

Komodity v roce 2023 brutálně zlevnily, éra slev možná končí Zdroj: Jan Juhaniak

Komoditní trhy v závěru roku zcela smazaly efekty války na Ukrajině i konfliktu mezi Izraelem a Hamásem na Blízkém východě, které je zdražily. Jak uvádí index Bloomberg Commodity, od loňského ledna suroviny zlevnily o více než dvanáct procent a momentálně jsou nejníže od listopadu roku 2021. Dramaticky propadly především energetické komodity a průmyslové kovy, v některých případech prý dosedly na ceny atraktivní pro investory. Letošek má být totiž ve světě komodit přesně opačný, dění na trzích bude mít navíc vícero režisérů, Čínou počínaje a klimatem konče. 

„Komoditní trhy mohou za správných okolností letos zažít silné oživení,“ uvádí investiční stratég Saxo Bank Ole Hansen. Hnacím motorem, který může vyvolat takový obrat, by mohl být pokles úrokových sazeb v hlavních světových ekonomikách snižující náklady na financování a následné doplňování zásob komodit ve světovém průmyslu. „Loňský rok byl ve znamení pochybností o hospodářském růstu napříč světem a speciálně v Číně, který měl na zásoby opačný důsledek,“ dodává Hansen. 

Komoditní trhy zažily šokový růst cen od konce roku 2021. Zhruba od jeho listopadu do května 2022 poskočil Bloomberg Commodity index o bezmála 37 procent vzhůru na osmileté maximum. Ze svého vrcholu následně komodity setrvale zlevňovaly, do poloviny prosince celkem o čtyřiadvacet procent.

Dokonce o více než polovinu ze svých maxim v roce 2022 zlevnily energetické suroviny, zhruba o čtvrtinu pak obilí či průmyslové kovy. Proti tomuto trendu šly se zhruba osmiprocentním růstem drahé kovy, vysoké růsty mají na kontě i některé z potravin jako kakao či pomerančový džus.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!