Krymská krize poslala ke dnu rubl i ruské burzy

Tisk rublů v moskevské tiskárně Goznak

Tisk rublů v moskevské tiskárně Goznak Zdroj: CC-BY-SA 3.0: Iliya Pitalev - Ria Novosti Archive

Konflikt s Ukrajinou tvrdě zasáhl ruské burzy. Akciové trhy od pondělního rána prudce padají, rubl je vůči euru a dolaru na historicky nejnižší úrovni. Centrální banka zareagovala zvýšením úrokových sazeb.

Krymská krize poslala ruské akcie ke dnu. Moskevský burzovní index MICEX od rána oslabil o 5,89 procenta. Akcie plynařského koncernu Gazprom, který o víkendu Ukrajině pohrozil odebráním slevy na plyn, spadly o 12 procent.

Index RTS, který zahrnuje akcie ruských společností obchodované v dolarech, po ránu spadl dokonce o deset procent. To je největší denní ztráta od pádu americké banky Lehman Brothers na podzim 2008. Aktuálně index oslabuje o 7,08 procenta.

Svého historického minima vůči euru i dolaru dosáhla ruská měna. Na jedno euro je vůbec poprvé v historii potřeba více než 50 rublů.

Šíření šokové vlny v hospodářství, kterou vyvolala ruská intervence na Ukrajině, se snaží zabránit ruská národní banka. Ta ráno překvapivě zvýšila základní úrokovou sazbu z 5,5 na sedm procent. „Rozhodnutí má za cíl zabránit inflační rizikům a rizikům pro finanční stabilitu v souvislosti s narůstající volatilitou trhů,“ vysvětlila banka.

Kurz rublu k euru v posledních pěti letechKurz rublu k euru v posledních pěti letechKurz rublu k euru v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Většina Krymu je pod kontrolou ruských vojáků, kteří v noci obsadili několik dalších vojenských objektů a správních budov na poloostrově. Vojáci se na ukrajinském území pohybují v maskovacích uniformách bez hodnostního označení, jejich výzbroj, chování a vybavení podle místních novinářů jasně ukazuje na armádní profesionály.

Skupina sedmi nejvyspělejších zemí světa odsoudila v neděli nasazení ruské armády na Ukrajině a zastavila přípravy na summit skupiny G8 (G7 a Rusko) chystaný na červen do Soči.

Manžel ukrajinské expremiérky sháněl v Česku peníze na revoluci